Brnabić: Želimo da učimo od Japana

Premijerka Ana Brnabić rekla je na sastanku delegacija Srbije i Japana sa privrednicima dve zemlje da je Srbija zemlja sa stabilnom ekonomijom i finansijama.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

17:25

Brnabić: Želimo da učimo od Japana
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Ona je naglasila značaj posete japanskog premijera Srbiji i ocenila da su bilateralni i politički odnosi dve zemlje u usponu.

"Građani Srbije izuzetno poštuju podršku i pomoć Japana posebno tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, cilj vlade i moj lično je da ovaj susret trgovinsku saradnju i veći priliv investicija iz Japana", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je vođenjem odgovorne ekonomske poltike Srbija danas zemlja sa suficitom u budžetu u kojoj je neto priliv direktnih stranih investicija nešto veći od dve milijarde evra.

"Srbija je uspešno završila aranžman sa MMF i pokazala da je dobar partner i u najtežim okolnostima. Srbija je svake godine sve konkurentnija, sada se nalazimo na 43. mestu Doing busineš liste, od 190 zemalja sveta, po brizini izdavanja građevinskih dozvola smo deseti na svetu, a na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma smo napredovali za 12 mesta', rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je Svetska banka proglasila Srbiju za lidera u jugoistočnoj Evropi po sprovedenim reformama. Dodaje, da je povećan kreditni rejting, te da se Srbija nalazi na sigurnom putu ka EU, sa 12 od 35 otvorenih poglavlja.

"Srbija sada razmišlja strateški o svom razvitku, stanje u inovacijama je sada novi izazov i tu zelimo da učimo od Japana, jer je ekonomija 21. veka bazirana na digitalizaciji, kreativnosti i razvijanju svih onoh veština koje Japan uspešno razvija", rekla je Brnabić.

Kako je dodala, Srbija želi od Japana da uči i o poslovnoj etici, efikasnom menadžmentu kome su "japanske kompanije udarile temelj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: