"Za razvoj opština i gradova 320 mil RSD"

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojilo je za 2018. godinu 320 miliona dinara za razvoj jedinica lokalne samouprave u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.01.2018.

14:33

Foto: Thinkstock

To je 30 puta više novca nego lane, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Bojan Stević.

Prema njegovim rečima, više novca za lokalne samouprave izdvaja se kako bi se svi delovi Srbije ravnomerno razvijali i otvarala nova radna mesta.

Stević je na tv Pink rekao da će najveći deo sredstava, čak 80 odsto, biti uloženo u infrastrukturu, kao i da će svaka opština dobiti po jedan projekat.

Trenutno je u izradi Pravilnik za lokalne samouprave, poručuje Stević, koji će sadržati tri posebne stavke o izradi infrastrukturnih projekata, uvođenju elektronske uprave i IT sektora i razvoju turističkih manifestacija.

Kako je istakao, Pravilnik će "pomoći" lokalnim samoupravama da završe započete projekte, otpočnu nove ili izrade projekte koji su od značaja za tu lokalnu zajednicu, navodeći da je i cilj uvođenje elektronske uprave i IT sektora kako bi se lokalne samouprave povezale sa državnim institucijama.

Takođe, tim Pravilnikom biće omogućeno da manje razvijene opštine mogu da konkurišu za više sredstava.

Stević ističe da je politika o ravnomernom razvoju cele Srbije politika koja je započela sa bivšim premijerom, a sadašnjim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, a nastavljena sa premijerkom Anom Brnabić.

Naglašava da će biti raspisan konkurs za lokalne samouprave, gde će one moći da predlože svoje projekte i dodao da će konkurs biti raspisan i za nacionalne manjine, za koje je ove godine, kaže, izdvojeno 22 miliona dinara.

Oni će na konkursu, ištiče Stević, predložiti projekte iz oblasti informisanja na jezicima svojih nacionalnih manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: