Ministarstvo zove: Pretvorite prugu u zelenu oazu

Ministarstvo građevinarstva objavilo je javni poziv za idejno rešenje kojim bi se napuštena pruga Petrovaradin-Beočin pretvorila u "zelenu stazu"

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 13.01.2018.

15:52

Ministarstvo zove: Pretvorite prugu u zelenu oazu
(Foto: Thinkstock)

U saopštenju iz Ministarstva navodi se da na konkursu očekuju ideje i predloge kako da na najbolji način nekadašnju železničku prugu i prateće objekte pretvore u stazu za bicikliste i pešake koju će građani Novog Sada i Beočina moći da koriste za sport, rekreaciju, kulturu, kao i za razvoj turizma.

"Zelena staza" od Petrovaradina do Beočina, koja se radi kao pilot-projekat, koncipirana je po uzoru na zemlje Evropske unije, gde se poslednjih 15-20 godina intenzivno razvija, posebno u Španiji i Belgiji, kao način razvoja turizma, promovisanja zdravog života i unapređenja kvaliteta života građana, navodi se u saopštenju.

Osim transformacije napuštene pruge u stazu za pešake i bicikliste, koncept "zelenih staza" podrazumeva i da se železničke stanice i kuće čuvara putnih prelaza koje se više ne koriste pretvore u muzeje ili koriste za smeštaj turista, iznajmljivanje bicikala, u info-centre za turiste...

Realizacija ovog projekta inicirana je u okviru Radne grupe za praćenje realizacije infrastrukturnih projekata na teritoriji Vojvodine, kojom predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: