"Stavljamo glavu u torbu, gde su pare za nas?"

Nedavno je pokrenuta inicijativa za izjednačavanje beneficiranog radnog staža zatvorskih čuvara sa pripadnicima vojske i policije. A danas?

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

17:29

(Foto: Thinkstock)

Posle vesti da je Državna revizorska institucija utvrdila da je od oko 110.000 radnika koji imaju beneficirani staž u Srbiji, čak 65.000 njih zaposleno u državnim organima i da su tu privilegiju dobili na osnovu nejasno definisanih kriterijuma, istraživali smo da li će se nešto promeniiti po tom pitanju.

Pre mesec dana, Asocijacija slobodnih nezavisnih sindikata pokrenula je inicijativu za izjednačavanje beneficiranog radnog staža zatvorskih čuvara sa pripadnicima vojske i policije. Trenutno je ta razlika dva meseca na štetu zatvorskih čuvara. Od nadležnih ministarstava dobili su usmeni odgovor da za to nema novca u budžetu.

"Ja sam od jutros imala bezbroj poziva, gde upravo oni pitaju kako sada ima para za ove, a nema para za nas, koji svaki dan stavljamo glavu u torbu", kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih nezavisnih sindikata.

A prema izveštaju Državne revizorske institucije, među onima koji imaju beneficirani radni staž ima i šalterskih radnika, frizera, kuvara, komercijalista. Savićeva kao jedan od razloga za to vidi male plate u državnim institucijama, ali i tumačenje zakona po potrebi poslodavca.

"Dakle, da bi pridobili lekare, psihologe, kuvare u zatvorima, električare, one ljude koji održavaju vozne parkove, moje duboko uverenje je da je to jedan od povoda što se ovaj Zakon o primeni beneficiranog radnog staža menja i što ga oni prilagođavaju svojim potrebama".

U izveštaju Državne revizorske institucije navodi se da država ukupno za beneficije godišnje daje oko četiri milijarde dinara, od čega je 59 odsto tog novca upitno.

"Država generalno voli da da pogodnosti zaposlenima u javnom sektoru, to su u krajnjem slučaju birači i zbog toga im nerado i uzima neke pogodnosti. Druga vrlo važna stvar jeste da veliki deo tih ljudi zasigurno ima pravo na beneficije jer obavljaju neke teške poslove, ali je problem u tome što ne postoje kriterijumi ni metodologije i to je revizor i zapisao, kojima bi se oni razdvojili od onih koji nemaju pravo".

Zbog utvrđenih nepravilnosti, DRI je dala rok državnim organima od 90 dana da izrade jasnu metodologiju po kojoj njihovi zaposleni ostvaruju pravo na dopunski staž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: