"Penzioni sistem 19. veka prošlost, srušiti sve"

Beograd -- Lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić izjavio je da je penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti sistem 19. veka i da je prošlost.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Krkobabić je za RTS kazao da je Srbiji potrebna kompletna revizija penzijskog sistema i ocenio da je to najvažnije političko pitanje.

“Mi danas imamo korporacije koje su intenzivno efikasne, tehnološki razvijene, koje angažuju malo rada a stvaraju izuzetno veliki profit. Potrebno nam je rešenja za ljude koji u tom procesu ostaju bez posla, ko će podneti taj trošak”, naveo je Krkobabić, koji je i ministar bez portfelja.

“Imate podatak da u Francuskoj auto-industriji robotizovani skelet koji se uvozi iz Kine i košta 30.000 dolara a trošak zaposlenog za petogodišnji period je 250.000 evra”, kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, ključno je formiranje određenih fondova tehničko-tehnološke solidarnosti u koje bi kompanije koje ostvaruju izuzetno velike profite a zapošljavaju veoma mali broj zaposlenih, deo profita odvajali kako bi se nadomestila isplata penzija.

Krkobabić je naveo da u Srbiji postoji četvrt miliona ljudi iznad 65 godina koji nemaju penziju. “A od nečeg mora da se živi”, kaže.

Na pitanje da li je to pitanje pokrenuo na sednici vlade, Krkobabić je odgovorio odrično.

“Nije to stvar vlade, ovo je političko pitanje. To smo počeli mministar Vujović i ja. To je najvažnije političko pitanje, 5 milijardi evra godišnje ide za to i zahteva bavljenje tim. Zato pozivamo na otvoren dijalog, sve političke partije da izađu sa tim kako definišu rešenje i to bi trebalo da bude preduslov za neke sledeće izbore”, smatra Krkobabić.

Vesti

strana 1 od 281 idi na stranu