NBS zadržala kamatnu stopu na 3,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentna kamatna stopa ostane 3,5 odsto, saopštila je NBS.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

13:47

NBS zadržala kamatnu stopu na 3,5 odsto
Foto: Thinkstock

NBS je procenila da će inflacija nastaviti da se kreće u granicama cilja koji iznosi tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

"U prvoj polovini ove godini inflacija bi trebalo da se kreće ispod centralne vrednosti cilja, zbog visoke baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom 2017. godine, a u suprotnom smeru delovaće očekivani rast domaće tražnje", piše u saopštenju banke.

NBS ukazuje da neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje može da utiče na globalne tokove kapitala prema "zemljama u usponu", te i Srbiji, a upozorava i da je neizvesno kako će se kretati svetske cene primarnih proizvoda, a posebno nafte, koja je rasla prethodnih meseci.

Izvršni odbor NBS smatra da je "otpornost" privrede Srbije na eventualne negativne uticaje iz sveta porasla zahvaljujući jačanju domaće privrede i povoljnijim izgledima za "naredni period".

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS o referentnoj kamatnoj stopi biće 8. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: