Više nema "izgubio se predmet"

Služba za katastar uvela je novi unapređeni informacioni sistem za katastar nepokretnosti u 17 beogradskih opština.

Izvor: Beta
Podeli

Od ponedeljka će početi njegov sprovođenje u Nišavskom okrugu, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Direktor zavoda Borko Drašković rekao je agenciji Beta da je to najveća antikorupcijska mera koju katastar primenjuje i da će njome biti povećana pouzdanost i transparentnost, kao i da će se sprečiti malverzacije jer svaki rad službenika ostavlja digitalni trag, "tako da građani nikada neće biti u situaciji da sumnjaju u pouzdanost".

"Ostaje trag da li je urađeno ispravno ili neispravno. Neće moći da se izgubi predmet, da se ne zna kod koga je, da se podmetne drugom službeniku da nešto potpiše. Omogućava da pratimo rad sistema na celoj teritoriji Srbije. Imaćemo uvid u tok svakog predmeta u Srbiji i svaki građanin će moći da dobije informaciju preko interneta ili kol centra", rekao je Drašković.

On je rekao da će ako sve bude po planu novi IT sistem biti uveden u svim okruzima do aprila ove godine. Drašković je kazao da je to prva faza sređivanja zemljišne administracije, koja uitiče na privredni rast Srbije i koja, prema određenim istraživanjima, može da podigne bruto-društveni proizvod i do sedam odsto, kada se završi reforma zemljišne administracije, ali i da poboljša poziciju Srbije na Duing biznis listi. Izrada novog IT sistema realizuje se u okviru projekta "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" uz podršku Svetske banke.

"Dok traje uvođenje dokument menadžment sistema u RGZ svi zaposleni neće koristiti dane godišnjeg odmora radi što efikasnijeg uvođenja sistema, što podrazumeva ne samo složenu instalaciju sistema već i njegovu punu primenu", navodi se u saopštenju.

Vesti

strana 1 od 281 idi na stranu