Srbija dočekala dugo najavljivani skok plata VIDEO

Beograd -- Koncesija aerodroma uticaće svakako na stanje u državnoj kasi. Mi smo istraživali kako bi mogla da izgleda vaša kasa.

Izvor: O2
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dugo najavljivana povećanja plata u javnom sektoru, za pet do 10 odsto, stupila su ovog ponedeljka na snagu.

I penzioneri će u novčaniku imati pet odsto više novca nego lane. Takođe, i minimalna cena rada umesto 130 sada je 143 dinara a minimalna zarada viša je za oko 2200 dinara.

Sa novom godinom stigla su i nova poskupljenja. Paklica duvana već je skuplja za dinar zbog akciza na duvan, a mogla bi da poskupi i kafa, iz istog razloga. Akciza na neprženu biće 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu kafu. Mogao bi da poskupi i alkohol. Može li rast plata i penzija da prati i poskupljenja, pitali smo vas, ali i stručnjake.

A veću zaradu lako biste mogli da potrošite na kazne, ako ne budete oprezni. Nevezivanje pojasa od 1. januara platićete 5000 više, a prekoračenje brzine od 5000 do 10.000 dinara više. Ukoliko budete vozili pod dejstvom alkohola, sledi vam i zatvor i to na dva meseca.

Međutim, ima još i lepih vesti. 2018. je, pa je red da konačno zaboravimo na papire. Mnogo toga u državnoj upravi prešlo je u elektronsku formu i dostupno je na klik.

Opširnije u video-prilogu:

Vesti

strana 1 od 281 idi na stranu