"Spojili Žeželja, od januara Ipsilon krak"

Vrednost infrastrukturnih projekata u oblasti železnice koji se trenutno realizuju u Vojvodini je gotovo dve milijarde evra.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.12.2017.

17:49

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

To je istakla ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, dodajući da se u održavanje i rekonstrukcija drumskih puteva u toj pokrajini ulaže 20 miliona evra.

Mihajlović je posle sednice Radne grupa za praćenje realizacije velikih infrastrukturnih projekata na teritoriji Vojvodine kazala da se očekuje da će na proleće 2018. godine biti pušten železnički i drumski saobraćaj na Žeželjevom mostu u Novom Sadu, a potom i završene sve pristupne saobraćajnice tom mostu.

Sledeće godine će, prema njenim rečima, na pruzi Beograd-Budimpešta biti nastavljeni radovi na dve deonice na pruzi Beograd-Budimpešta i biti potpisan i komercijalni ugovor za treću deonicu, od Novog Sada do Subotice.

"U januaru će biti raspisan tender za nastavak radova na Ipsilon kraku kod Subotice, a kroz program Puteva Srbije obezbeđeno je da praktično nema dela Vojvodine u kojoj neće biti rađena rehabilitacija ili održavanje nekog puta", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da je za efikasan rad u oblasti infrastrukturnih investicija zaslužno i zajedničko telo Vlade Srbije i Vlade Vojvodine, odnosno Radna grupa za praćenje realizacije velikih infrastrukturnih projekata na teritoriji Vojvodine, čijem je sastanku danas prisustvovala.

"Pokazali smo da smo brži i efikasniji. Zahvaljujući tome, ove godine spojen je Žeželjev most, imamo dogovor o prioritetima u održavanju puteva u Vojvodini, kao i u vezi sa održavanjem nekoliko pruga na teritoriji Vojvodine koje će finansirati lokalne samouprave uz pomoć Pokrajinske vlade", rekla je Mihajlović.

Nakon sednice Radne grupe je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao da je pri kraju rekonstrukcija puta od Žablja do Zrenjanina, te da je definisan početak postupka za izradu projektne dokumentacije za buduću brzu saobraćajnicu Novi Sad-Zrenjanin-Borča.

Prema njegovim rečima, na sastanku je razgovarano i o takozvanom Fruškogorskom koridoru, ali i o novim projektima, poput "transformacije pruge Petrovaradin-Beočin u zelenu stazu za pešake i bicikliste".

"Imamo jedan razvojni projekat koji će biti rađen po uzoru na pripremu projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, kako bi mogli da nađemo investitora. To je važno za Banat, kao manje razvijenu sredinu u Vojvodini i Srbiji", rekao je Mirović.

Na današnjoj sednici bilo je reči i o projektima prekogranične saradnje sa Mađarskom i Rumunijom, kao i projektima u oblastima vodosnabdevanja.

Zajednička Radna grupa Vlade Srbije i Vlade Vojvodine za infarstrukturne projekte je formirana u februaru ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: