I počelo je: Zbog stana na dan, katanac na vrata

Svaki četvrti smeštaj u kome turisti odsedaju u Novom Sadu je legalan, dok ostali hosteli i stanovi za iznajmljivanje na dan posluju na crno.

Srbija

Izvor: O2

Sreda, 20.12.2017.

16:47

I počelo je: Zbog stana na dan, katanac na vrata
(Foto: Thinkstock)

Zašto je to tako?

Kofer prepun želja za dobrim provodom, u Novom Sadu. Prvi zadatak – pronaći smeštaj.

Dobar dan, da li ima slobodnih soba u vašem hostelu?

- Da, naravno. A da li je ovaj hostel registrovan?

- - Jeste, naravno da je registrovan, po Zakonu smo obavezni da nam hostel bude u registratoru.

Ta obaveštenja vidimo i na ovom pultu. Većina hostela u Novom Sadu, njih desetak koliko ih ima, i gotovo su svi registrovani. Međutim, problem su sobe, tj. apartmani, koje vlasnici izdaju gostima, a nijedan nije registrovan.

Promet u registrovanim hostelima drastično je opao poslednjih godina.

Sada nema nikoga ovde ili?

- Trenutno nema nikoga.”

Vlasnici hostela nadomak su odlučili da zakatanče vrata svoje objekte zbog nelojalne konkurencije.

“Najveća konkurencija su nam stanovi po zgradama koji, da kažem, rade na crno, znači nisu prijavljeni ni kao pravna, ni kao fizička lica”, kaže Milan Tešanović, vlasnik hostela

Oko tri hiljade evra godišnje na poreze i 30.000 dinara na boravišne takse. Prosečni troškovi za jedan hostel. Toliko uštede oni koji rade nelegalno.

“To je razlog zašto su njihove cene povoljnije ili jednake našima, a uslovi i smeštaj koji nude je za nijansu bolji”, kaže Milan.

Rajan je došao iz Kalifornije. Objašnjava nam šta mu je najvažnije pri odabiru smeštaja.

“Najvažnije je da gledate preporuke. Uglavnom koristim buking.com da nađem gde ću da putujem i pogledam da li hostel ima prijateljsko osoblje”, kaže Rajan Vilijams.

Upravo kod predstavnika sajta Buking.com reagovala je turistička organizacija Novog Sada zbog oglašenog smeštaja koji nije registrovan.

“I ukinuli smo sa bukinga 7o do 80 stanova. Problem je što veliki broj se izdaje preko airbnb-a i tu mi zaista ne možemo ništa i ne možemo doći ni do kakvih podataka, ne možete da intervenišete, ali to nije problem samo naše države i Novog Sada, već celog sveta”, kaže Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada

Inspekciji je prijavljeno skoro dve stotine objekata, ali skoro polovinu nije ni mogla da proveri, jer nisu imali tačnu adresu. Među dve stotine, otkrila deset nelegalnih, kojima je privremeno zabranila poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: