"BG na vodi, Ikea, Tošin bunar,... metro sledeći"

Ceo komunalni sistem radi uspešno i stabilno, javne finansije su dovedene u red, uz veliki broj investicija i ispunjena sva obećanja data građanima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.12.2017.

13:08

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

To je izjavio gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavljajući godišnje rezultate rada.

"Pre tri i po godine pred građane sam izašao sa konkretnom strategijom za ostvarivanje vizije i ciljeva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS i dao čvrsta obećanja da će ciljevi biti ostvareni. Ispunili smo obećanja i Beograd je danas i više od onoga što smo obećali da će biti", rekao je Mali.

On je naveo da je pre četiri godine gradska kasa bila prazna, a da je 1,118 milijardi evra "gušilo" razvoj grada, uz budžetski deficit veći od 20 odsto.

"Beograd je grcao do pre četiri godine i uveren sam da više nikada neće grcati ukoliko budemo očuvali kontinuitet odgovornog upravljanja gradskom kasom. Doveli smo finansije u red, prepolovili dug grada, isplatili sve dospele obaveze i budžetski deficit smanjili tri puta", rekao je Mali na predstavljanju rezultata u zgradi Beogradske zadruge.

Grad, kaže, na računu sada ima 14 milijardi dinara, koje će biti uložene u narednom periodu.

Dodao je da je ove godine razgovarao sa zaposlenima svih 17 javno-komunalnih preduzeća, te da je rezultat tog socijalno-ekonomskog dijaloga dogovorena isplata solidarne pomoći za svakog zaposlenog u iznosu od jedne minimalne zarade, dok je sledeće godine u planu solidarna pomoć za svakog zaposlenog u iznosu većem od 40.000 dinara.

Nabavljeni su novi autobusi za GSP, rekonstruišu se gradske pijace, ulaže se u novu vodovodnu, kanalizacionu i toplovodnu mrežu, dodao je Mali.

Mali je rekao da su gradski čelnici, na početku mandata, zadali sebi zadatak da od Beograda naprave veliko gradilište i da su to obećanje ispunili, te ponovio da je u gradu više od 1.100 aktivnih gradilišta.

Zahvaljujući tolikom broju gradilišta, uključujući i ono najveće u ovom delu Evrope na Beogradu na vodi, imamo i rekordno nisku nezaposlenost - u novembru je nezaposlenih u gradu bilo 88.120, rekao je Mali.

Kao najznačajnije projekte u gradu naveo je gradnju Beograd na vodi, otvaranje Ikee, javno-privatno partnerstvo za izgradnju fabrike za preradu otpada u Vinči, spajanje Mosta na Adi i Tošinog bunara, ali i izgradnju nove autobuske stanice, koja sledi početkom iduće godine, kao i početak gradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda.

On je podsetio da su razvoj BG voza i izgradnja metroa među glavnim ciljevima, a projekat prve dve linije metroa najveći koji sledi u budućem radu.

"Dokazali smo da smo marljivi i uporni da realizujemo i projekte u koje su svi sumnjali. Iako je malo ko verovao, obećanje za Beograd na vodi smo ispunili i to nam daje za pravo da vam kažemo da ćemo i obećanje za metro ispuniti", naznačio je Mali.

Naveo je da je ove godine obnovljena mala hala beogradske arene.

Posebno je istakao obnovu centralnih gradskih ulica, nakon kojih je, kaže, grad prodisao, ali i obnovu fasada i dodao da je ponosan na rekonstrukciju Slavije.

Polovinom naredne godine počeće izgradnja gondole koja će povezati Kalemegdan sa parkom Ušće, a već 2019. će započeti uklanjanje železničkih šina od Pančevačkog mosta preko Dorćola do Beograda na vodi, rekao je Mali.

Kako je rekao, za četiri godine urađeno je više od 750 ulica, obnovljen je asfalt u dužini od 145 kilometara, a po prvi put je asfaltirano 120 novih kilometara saobraćajnica.

"U poslednje četiri godine izdali smo dozvole za više od dva miliona kvadrata, a građevinske dozvole izdaju se brže nego ikada, u proseku za 12 dana, a nekada se čekalo i po godinu i više dana", rekao je Mali.

On je rekao da je pri kraju i izgradnja fabrike za preradu soje u industrijskoj zoni u Obrenovcu, vredna 14 miliona evra, gde će posao dobiti 90 ljudi.

"Dok su naši prethodnici terali fabrike u stečaj, a radnike na ulice, mi smo vrata tih fabrika ponovo otvorili, pokrenuli pogone i vratili ljude na posao. Naši prijatelji iz turske kupili su fabriku 'Beko' u Lazarevcu u stečaju, kako bi zaposlili 1.200 radnika", rekao je Mali.

Govoreći o turizmu, Mali je rekao da je u prvih devet meseci ove godine u Beogradu zebeleženo više od 1,6 miliona noćenja, što je rast od 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj stranih turista veći za 20 odsto.

Očekuje se da do kraja godine broj noćenja u Beogradu premaši dva miliona. Na Sajmu turizma u Šangaju Beograd je dobio priznanje za najpopularniju turističku destinaciju.

Mali je dodao da je oživeo Naučno-tehnološki park na Zvezdari, gde sada 560 ljudi radi u 58 firmi, koje su samo u poslednjih godinu dana imale profit od 10 miliona evra.

Za poljoprivrednike je ove godine izdvojeno 120 miliona dinara, a za sledeću godinu biće izdvojeno 180 miliona dinara, precizirao je gradonačelnik Beograda.

"Danas nam je kasa puna i imamo para da realizujemo najzahtevnije projekte. Nastavićemo da uređujemo ulice, asfaltiramo puteve, da gradimo fabrike, mostove, domove zdravlja, škole i vrtiće, da uređujemo fasade, pešačke zone, biciklističke staze, da otvaramo muzeje, pozorišta i kulturne centre", poručio je Mali.

On je dodao da su se nadležni vodili vizijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zahvalio mu se na ukazanom poverenju i, kako je rekao, pomoći da Beograd postane prava evropska metropola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: