Dve agencije povećale kreditni rejting Srbije

Dve kreditne agencije povećale su povećale su kreditni rejting Republike Srbije. NBS je saopštila da to još jedna potvrda rezultata i izgleda naše privrede.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 16.12.2017.

10:27

Dve agencije povećale kreditni rejting Srbije
(Foto: Thinkstock)

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fič rejtingz" (Fitć Ratings) povećala je kreditni rejting Republike Srbije na nivo ''BB'' sa nivoa ''BB-'', uz stabilne izglede za njegovo unapređenje.

Povećanje ocene kreditnog rejtinga Republike Srbije agencije "Fitć Ratings" odraz je unapređenja javnih finansija, koje podržava i fiskalni rezultat, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Fič" očekuje da će Vlada Srbije nastaviti sa sprovođenjem programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i u periodu od 2018. do 2019. godine.

Agencija ističe da je odnos javnog duga i BDP poboljšan i stabilan. Nakon značajnog pada u 2017. godini na 63,6 odsto BDP, "Fič" očekuje dalji pad na 62,1 odsto BDP u 2018. godini i na 60,6 odsto BDP u 2019. godini.

Osnovni pokretači pozitivnog trenda su fiskalna konsolidacija koja će dovesti do daljeg smanjenja odnosa javnog duga i BDP, kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti i stabilan priliv stranih direktnih investicija.

Agencija takođe smatra da će otvaranje novih poglavlja u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji i uspešan završetak aranžmana iz predostrožnosti, kao i dalja saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom biti važni činioci za dalje unapređenje kreditnog rejtinga Republike Srbije.

Agencija takođe ističe da će deficit tekućeg računa (procenjen na prosečnih 4,3 odsto BDP u periodu od 2017 do 2019. godine), u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama, dodaje se u saopštenju.

S&P Global Ratings povećala kreditni rejting Srbije

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Standard end Purs" (Standard and Poor"s) poboljšala je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivo BB, uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga.

Agencija procenjuje da će BDP nastaviti da raste u periodu od 2018. do 2020. godine, i da će rast biti zasnovan pre svega na prilivu stranih direktnih investicija i većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Standard and Poor"s" očekuje da će ekonomski napredak ojačati napore Vlade da nastavi sa fiskalnim reformama i dobrim fiskalnim rezultatima i u 2018. godini kada se očekuje deficit od samo 0,6 odsto BDP.

Uprkos očekivanom porastu zarada u javnom sektoru 2018. godine, prognozira se prosečni fiskalni deficit od oko 1,5 odsto u proseku tokom perioda od 2017-2020. godine.

Prema navodima agencije, Republika Srbija je ostvarila značajan napredak u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom tokom sprovođenja aranžmana iz predostrožnosti. Zamrzavanje plata i penzija, kao i postepeno smanjenje subvencija javnim preduzećima, rezultiralo je impresivnim prilagođavanjem od oko 4 odsto BDP između 2014. i 2017. godine.

Deficit države se smanjio na 1 odsto BDP u 2017. godini u poređenju sa 6,6 odsto BDP u 2014. godini. Takođe, uočava se i pozitivan trend u spoljnoj trgovini.

Agencija procenjuje da će deficit tekućeg računa platnog bilansa, koji je u periodu od 2011. do 2014. godine u proseku iznosio 8,7 odsto BDP, biti u proseku na nivou od 4,1 odsto BDP u periodu od 2017. do 2020. godine, čemu će najviše doprineti postojeća strana ulaganja u proizvodne delatnosti, kao i poboljšanje konkurentnosti u proizvodnom sektoru i sektoru usluga, navodi se u saopštenju.

Pored smanjenja deficita tekućeg računa, rejting agencija Standard and Poor"s očekuje i poboljšanje u strukturi spoljnog duga, kao i da će neto priliv direktnih stranih investicija u narednom periodu u potpunosti pokriti deficit tekućeg računa platnog bilansa.

NBS: Odluka S&P potvrda postignutih rezultata

Odluka rejting agencije "Standard end Purs" (Standard and Poor"s) o popravljanju kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje je još jedna potvrda rezultata koje postižemo na unapređenju makroekonomskih performansi i investicionog ambijenta, a time i izgleda naše ekonomije, saopštila je Narodna banka Srbije.

Ističe se i da je višegodišnji period niske i stabilne inflacije rezultirao jačanjem kredibiliteta Narodne banke Srbije.

Prema procenama Agencije, i u narednom srednjem roku NBS će očuvati inflaciju u granicama cilja. Dodatno, u svojoj odluci "Standard and Poor"s" posebno ističe da je NBS dokazala i svoju operativnu nezavisnost u poslednjih nekoliko godina.

Agencija ukazuje i na značajno smanjenje učešća problematičnih kredita, koje je podržano merama i aktivnostima NBS i Vlade.

"Standard and Poor"s" pozitivno ocenjuje i povećanje kreditne aktivnosti u 2017, kao i da se može očekivati dodatno ubrzanje njenog rasta zahvaljujući odlukama NBS da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu u septembru i oktobru. Ističe se i da su posebna dijagnostička ispitivanja aktive banaka koje je sprovela NBS, potvrdila da je bankarski sektor adekvatno kapitalizovan i likvidan.

U domenu fiskalnih kretanja, agencija "Standard and Poor"s" konstatuje da su ostvareni rezultati znatno bolji od planiranih, a da je fiskalna konsolidacija sprovedena čvrstom kontrolom troškova i povećanjem naplate poreskih prihoda uz ubrzanje ekonomskog rasta. Ističu i da je zahvaljujući ovim rezultatima javni dug smanjen i da se nalazi na stabilnoj opadajućoj putanji, navodi se u saopštenju.

Agencija ocenjuje da će Srbija i u narednim godinama imati stabilan privredni rast, kao i da postoji prostor za njegovo ubrzanje po osnovu daljeg sprovođenja strukturnih reformi, što će, prema njihovim rečima, biti podržano i nastavkom procesa pridruživanja EU.

Konstatuju se i pozitivni trendovi na planu smanjenja spoljne neravnoteže, gde se u prvi plan ističe snažan rast izvoza roba i usluga kao ključni faktor smanjenja deficita tekućeg računa. Agencija navodi i mogućnost da u narednim godinama tekući deficit bude i niži od projektovanog, imajući u vidu snažan i diversifikovan priliv SDI, koji će, i prema njihovoj oceni, i u narednim godinama biti više nego dovoljan da u celosti pokrije deficit tekućeg računa.

Imajući u vidu ostvarene rezultate, Agencija ocenjuje da postoje stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije, navodi se u saopštenju NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: