"Ko ne plaća minimalac, razlika na ruke radnika"

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je u da je saglasan sa ocenom premijerke da će građani naredne godine živeti bolje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

10:53

Foto: Thinkstock

Atanacković za N1 kaže, međutim, da će to poboljšanje biti minimalno i da je pitanje da li će građani to uopšte i osetiti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nedavno je izjavila da će građani Srbije 2018. godine živeti bolje u svim segmentima. Predsednik Unije poslodavaca saglasan je sa očekivanjima da će to poboljšanja doći, ali ističe da životni standard može da raste samo oniliko koliko raste BDP.

“Veliko je pitanje šta znači živeti bolje. Siguran sam da ćemo živeti bolje, ali ne za 10 odsto ili 20 odsto. Biće bolje za onoliko koliko dignemo rast BDP-a. Sigurno je da ćemo imati rast od tri, tri i po odsto, ali da bismo osetili da živimo značajno bolje potrebno je da ti procenti budu pet i više odsto”, objasni je Atanacković i poručio da će građani 2018. živeti bolje za dva do tri odsto, i da je pitanje da li će to uopšte i osetiti.

Važno je, međutim, da ipak postoji rast i da stvari ne idu na bolje, ističe Atanacković.

A koliko taj privredni rast pomaže država? Privrednici godinama, pa i decenijama, ističu da su visoki porezi, pre svega visoko oporezivanje rada, najveća prepreka za poslovanje.

U Srbiji su trenutno u proceduri izmene nekoliko poreskih zakona. To su Zakon o PDV-u, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, Zakon o porezu na dohodak građana i uglavnom će se primenjivati od 1. januara 2018. godine.

Atanacković kaže da poslodavci još nisu upoznati sa tim na koji način će se promeniti odnos prema porezima i nekim parafiskalnim nametima.

“Imamo obećanje da se radi na donošenju novog zakona koji će regulisati tu oblast. Kažu da će da smanje broj parafiskalnih nameta i da će da postane jasno investitoru šta ga očekuje u kom gradu, i koliko i šta plaća. Najveći problem je da se nešto plaća, a ne zna se zašto. Niti je porez, nizi je taksa, a svaka od opština izmisli nešto drugo”, upozorava on.

Predsednik Unije poslodavaca pozdravlja i odluku da se olakšice za novozaposlene produže za još dve godine, i smatra da je važno da ako se već država trudi da poveća zapošljavanje kroz subvencije stranim investitorima, ima i jednu takvu stimulativnu meru za domaće privrednike.

Ipak, ima zamerke na novi obrazac za elektronsku prijavu PDV-a čija je primena odložena do sredine naredne godine. Tom problematikom se, kako kaže, bavio Savez računovođa i revizora u okviru Unije posodavaca koji je istakao da nije pored dokumenata koji se redovno podnose, nije logično dodavanje još jednog obrasca.

“Problem je i povećanje cene računovodstvenih usluga”, dodaje Atanacković i objašnjava da će zbog novog obrasca za prijavu PDV-a poslodavci morati da zaposle nove računovođe i nabave novi softver.

Paradoksalno je to što bi, kako kaže, elektronsko poslovanje trebalo da pojednostavi procedure, a u ovom slučaju ih komplikuje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: