"Cena struje u Srbiji još dugo ispod tržišne"

Cena struje za domaćinstva u Srbije je dosta ispod tržišne i očekuje se da tako ostane u dužem periodu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.12.2017.

17:22

Foto: Thinkstock

To je izjavio izvršni direktor za trgovinu električom energijom u EPS-u Dragana Vlaisavljević.

On je na konferenciji "Ekonomist - Svet u 2018", u Skupštini Srbije, predstavio EPS kao najveće u regionu energetsko preduzeće koje je u državnom vlasništvu, sa vertikalnom organizacijom.

"Garantovano snabdevanje je ispod tržnišnih cena i to značajno i to se neće promeniti. Garantovani snabdevač će nastaviti da snabdeva garantovano tržište još duži niz godina", kazao je Vlaisavljević.

Prema njegovim rečima, EPS proizvodi dovoljno struje za potrebe domaćeg tržišta.

EPS planira da proizvodnja električne energije u 2018. bude povećana odnosno na nivou iz 2016, koja je bila jedna od boljih za hidroelektrane.

Vlaisavljević ističe da je Srbija po pitanu struje mnogo bolje povezana sa susedima nego kad je u pitanju gas i da je glavni tok struje sa istoka ka zapadu, s obzirom da višak struje imaju Bugarska i Rumunija.

Preko granica Srbije godišnje se prenese 14 teravat sati struje, što je oko 40 odsto proizvodnje u Srbiji.

Vlaisavljević je naveo da je naš region deficitaran sa strujom, da se smanjuje proizvodnja u termoelektranama na ugalj, dok je hidro-sektor stabilan.

Najveći uvoznici struje u regionu su Majdarska - od osam do 12 teravata, zatim Grčka i Hrvatska, a najveći izvoznici Bugarska - do 10 teravat sati, zatim Rumunija i BiH.

Istakao je da se kod nas, ali i u regionu, dupliraju kapaciteti za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pre svega iz vetra i solarne energije.

Srbija će, kako se očekuje, do 2021. imati jedan teravat (milijardu kilovat sati) iz obnovljivih izvora, a najviše iz vetroparkova.

Vlaisavljević kaže da se EPS suočava sa veoma konkurentnim tržištem i zato stalno mora da investira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: