Đorđević: Najteže iza nas, pogodno tlo za Vučića

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je najteži deo reformskog puta Srbije iza nas.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

14:55

Đorđević: Najteže iza nas, pogodno tlo za Vučića
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

On je istakao i da se ne možemo prepustiti socijalnom blagostanju, jer ima mnogo zadataka ispred nas.

Đorđević je na konferenciji "Ekonomist - Svet u 2018", rekao da od 1991. do 2014, kada je Aleksandar Vučić postao premijer, nije postojalo jasno političko opredeljenja koje bi povelo društvo napred.

"Tada su populističke mere održavale socijalni mir, a mali broj ljudi je izlazio kao pobednik tranzicije. Građani i država su se trudli da se održe van granica siromaštva, stvoren je osećaj beznađa i bezperspektivnosti kod većine građana Srbije", rekao je Đorđević.

To nezadovoljstvo pokazalo se kao, kako je rekao, pogodno tlo za program koji je sproveo Aleksandar Vučić, kojim je izvršena dosledna transformacija društva u kojem niko nije privilegovan i reforme se sprovode na svima.

Istakao je da je vlada uspela da održi razvnotežu između razvoja i zahteva MMF-a, kao i da su razlozi za optimizam i veliki projekti stambene izgradnje, puteva, postrojenja za otpadne vode, energetskih postrojenja, investicije...

"Osećam da to pokreće i razvoj svih ostalih segmenata srpske privrede i realnu porast životnog standarada, a posebnu pažnju posvećujemo najugroženijima što se vidi i u budžetu", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečimna, socijalne kartice, kao projekat za naredni period koji će u velikoj meri pomoći da se država obračuna sa korupcijom, da se ekonomičnije raspolaže socijalnom pomoći, što će socijalnu politiku učiniti efikasnijom, rekao je i dodao:

"Mi u Srbiji želimo da oformimo jedinstvenu bazu podataka na osnovu koje se može formirati javna politika u domenu socijalnih davanja, pomoći i drugo. Izlazak iz krize nije bio jednostavan, još uvek je složena situacija u privredi i ekonomiji rada, a novi mehanizmi ne mogu u potpunosti da funkcionišu, jer se doržavaju stara administracija, stara radna etika i na toj promeni svesti treba raditi uporedo sa drugim reformama".

Kao i predsednica skupštine Maja Gojković i ministarka građevine Zorana Mihajlović, Đorđević je takođe izrazio optimizam za sledeću godinu, dodajući da ako postoji vizija budućnosti onda ne postoji pretnja da se ponavlja prošlost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: