Sputnjik:Rusija se svađa s Kazahstanom zbog Srbije

Federalna služba za veterinarski nadzor (Roseljhoznadzor) najavila je predstojeće uvođenje ograničenja na uvoz povrća i voća sa teritorije Kazahstana.

Srbija

Izvor: Sputnik

Sreda, 13.12.2017.

19:42

Sputnjik:Rusija se svađa s Kazahstanom zbog Srbije
(Foto: Thinkstock)

U saopštenju ruskog resora o uvođenju ograničenja govori se o rastu broja pokušaja uvoza zabranjenih proizvoda u Rusiju preko Kazahstana, kao i proizvoda sa nevažećim fitosanitarnim sertifikatima ili bez njih uopšte.

Prema podacima Roseljhoznadzora, nekoliko puta je u novembru 2017. godine iz Kazahstana u Rusiju pokušan uvoz partija jabuka koje su navodno uzgajane u Srbiji, na koje se ne odnosi ruski embargo protiv država EU, SAD, Ukrajine i nekoliko drugih država. Međutim, vlasti Srbije nisu potvrdile autentičnost fitosanitarnih falsifikata, a prema zvaničnoj statistici samog Kazahstana, jabuke iz Srbije u tu zemlju nisu isporučivane u 2017. godini.

"Na ovaj način, Roseljhoznadzor je otkrio falsifikovanje zemlje porekla proizvoda Republike Kazahstana. I to nije jedini slučaj… Uzimajući u obzir da se mere o eliminaciji prekršaja prilikom isporuke proizvoda iz Kazahstana ne prihvataju, Roseljhoznadzor je morao da uvede ograničavajuće mere za uvoz u Rusiju iz Kazahstana proizvoda poreklom iz Srbije i Moldavije“, navodi se u saopštenju ruskog resora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: