Fakture odlaze u istoriju, pet godina kasnije

Računovodstvene isprave, uključujući i fakture, ubuduće više neće morati da se štampaju niti da sadrže pečat i potpis, odlučila je Vlada Srbije.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.12.2017.

11:38

Fakture odlaze u istoriju, pet godina kasnije
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u saopštenju, ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisali su objašnjenje u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa.

"Objašnjenjem, koje će biti dostavljeno nadležnim organima i institucijama, definisano je da pravna lica i preduzetnici mogu izdavati fakture u papirnom ili elektronskom obliku. Ključno pojašnjenje odnosi se na to da nije obavezno štampanje fakture koja je izvorno nastala u elektronskom obliku, niti da se na eventualno odštampan dokument stavlja otisak pečata kako bi se smatrao validnim. Elektronska faktura je validna u elektronskom obliku, bez potpisa i pečata, ne mora da se štampa i ne mora da se šalje poštom", navodi se u saopštenju.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će primenom tog propisa biti eliminisani veliki nepotrebni troškovi i olakšano poslovanje.

"Ušteda novca, papira i vremena, znači brže, efikasnije i racionalnije poslovanje, u skladu sa savremenim standardima", navela je Ana Brnabić.

Stručnjak za internet Slobodan Marković navodi da sve što je Vlada Srbije sada usvojila već pet godina jasno piše u zakonima (o računovodstvu i e-dokumentu).

“Zakone naravno niko u Srbiji ne primenjuje dok se ministarstva ne izjasne da li nešto treba ili ne treba da se primenjuje”, naveo je Marković na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: