"Sutra da odobrite ne vredi, nema gde da pređemo"

Pošta i paketi koji iz Beograda do Peći idu preko Beča,

Srbija

Izvor: O2

Utorak, 12.12.2017.

16:45

Foto: Thinkstock

status akcizne robe i izvoz određenih lekova, dugo čekanje na administrativnim prelazima, samo su neke od prepreka privrednika u trgovini sa Kosovom.

“Što se tiče veterinarskih sertifikata sutra da doborite sve, da se donese odluka, da potpišete sve, da kažete izvolite izvezite robu, mi nemamo gde da pređemo administrativnu. Mi nemamo prelaz, nemamo tehničkih mogzućnosti da se to izvede”, kaže Goran bera iz kompanije Beokarpa.

“Našli smo tržište, imamo kupce ali proizvod ne možemo da izvezemo zbog akciznih markica”, kaže Branislav Jović iz preduzeća Trigoleks.

Privrednici su taoci političkih nesporazuma Beograda i Prištine, stav je albanskih biznismena.

“Ima problema sa nekim sporazumima koji su potpisani a koji se ne sprovode, jednostavno postoji ta polička nacionalna netrpeljivost. Tržište jedno drugo ne prihvata proizvode”, smatra privrednik iz Bujanovca Nedžad Beljulji.

Među predlozima privrede i onaj da se više investira na Kosovu.

“Ako sprske firme budu više investirale na KIM to će neminovno značiti više radnih mesta u srpskim sredinama i u sredinama gde možda od toga da li neki mlad ima perspektbvu da nađe posao zavisi svoju egzitstenciju, svoju budućnost porodice na tom području”, kaže šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

Privrednici su rekli svoje i sada očekuju od političara da reše njihove probleme.

“Da vidimo na koji način možemo realno da sagledamo koji su nam problemi i da nalazimo rešenja koje će na svakdonevnom nivou poslovanja firmi da im učini život lakšim. Šta to znači da će proizvodti više da će zapošljvati više ljudi i da će biti više para u budžetu”, kaže predsednik Privredne komore Srbije.

Procena je da ukupna trgovinska razmena između Srbije i Kosova iznosi skoro pola milijarde evra za godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: