"Zadesila nesreća, svi od Vučića uključeni"

Digitalizacija nam omogućava da stvorimo uslužnu javnu upravu okrenutu potrebama građana i privrede, izjavio je Bojan Stević.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.12.2017.

09:50

(Foto: Thinkstock)

Stević, koji je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, je, ipak, rekao da još nije sasvim prošlo vreme takozvane "Mice ubice", tipične šalterske službenice sa burekom i jogurtom ispred sebe, koja uvek traži još jedan papir.

"To je proces", istakao je Stević.

Prema njegovim rečima, nove tehnologije tu pomažu i olakašavaju život građanima, ali ga olakšavaju i samim službenicima, bili oni u institucijama republike ili po opštinama.

"Firme se danas otvaraju za 24 sata, građevinske dozvole se neuporedivo brže izdaju, moguće je koristiti elektronski potpis u transakcijama, elektronski pečat, a pripremljen je i nacrt zakona o elektronskoj upravi, koji će papir prepustiti arhivama", kaže Stević.

On kaže da je Srbiju zadesila nesreća da su joj izumrli industrijski centri i da su zbog toga svi, od najvišeg nivoa, predsednika Aleksandra Vučića, uključeni u dovođenje velikih investitora i stimulisanje lokalnih preduzeća.

Stević je naglasio da država u tome pomaže gradeći infrastrukturu, ali da je bitna uloga lokalnih vlasti, njihova efikasnost i kvalitet radne snage.

"Ekonomski razvoj nije samo zakonska već i stvarna obaveza. Svaka novootvorena firma, ali i svaki stečaj direktno utiču na standard građana, ali i na prihode opština, kao što na to utiče i širi obuhvat porezom", naveo je Stević.

On je ukazao da je digitalizacija omogućila razmenu podataka između različitih institucija i službi.

Zakon o upravnom postupku doneće građanima uštedu veću od 6.000.000 sati koje su provodili pred šalterima što u novcu iznosi 245.000.000 godišnje, što znači da je promenjen sistem u kojem su građani morali da troše vreme i novac kako bi dobili raznorazne potvrde i izvode.

Sada je svaki službenik u obavezi da potrebne podatke iz službenih evidencija razmenjuje sa drugim državnim organima, objasnio je Stević. On kaže da u najsiromašnijim lokalnim samoupravama ima neznanja i grešaka, ali da nema otpora.

Gradovi i opštine su, kako je naveo, svesne šta im donose reforme, a sa druge strane državi je jasno da je nosilac i ovih digitalnih promena čovek i zbog toga je u toku osnivanje nacionalne akademije za stručno usavršavanje zaposlenih na svim nivoima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: