Stranci stigli u NS: Gde možemo da ulažemo?

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je danas u Gradskoj kući zainteresovane za investiranje u infrastrukturne projekte u Novom Sadu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2017.

19:52

Stranci stigli u NS: Gde možemo da ulažemo?
Foto: Thinkstock

Vučević je primio ambasadora Mađarske u Srbiji Atilu Pintera i uspešne privrednike, predstavnike inostranih kompanija.

Gosti su izrazili veliko zadovoljstvo što su u prilici da predstave svoje usluge i da saznaju konkretne mogućnosti za ulaganje.

Na sastanku su razmatrane teme vezane za izgradnju regionalne deponije i prečistača otpadnih voda, navodi se u saopštenju Službe za informisanje Grada Novog Sada.

Gradonačelnik je naglasio da je odlično što postoje interesenti za ulaganje u Novi Sad i da će sve radnje u tom pravcu biti maksimalno transparentne i dostupne javnosti.

Vučević je naveo da je reč o procesima odabira lokacije, pripreme projektno-tehničke dokumentacije i razmatranju modaliteta finansiranja ta dva strateška projekta od velikog značaja za Grad Novi Sad i AP Vojvodinu.

Konstatovana je obostrana želja za saradnjom, kao i to da će se uslovi za eventualnu realizaciju steći tek nakon preduzimanja mera i aktivnosti od strane Grada Novog Sada i drugih nadležnih državnih instanci u budućnosti, nakon čega će sve kompanije imati jednaku šansu za učešće u tim projektima velikih razmera.

Ambasador i gradonačelnik su razmenili utiske o izuzetno dobroj saradnji Mađarske i Srbije i, kako su istakli, istorijski gledano nikad boljim i bliskijim odnosima dve zemlje i dva naroda.

Složili su se da odnose treba i dalje unapređivati, što se evidentno reflektuje na pojačano prisustvo investicija i rast izvoza sa obe strane, zaključuje se u saopštenju. Indija, dodaju, nudi niže cene putarine, goriva i železnice ukoliko se plaća elektronski. Takođe, Koreja će do 2020. ukinuti kovanice, a EU od 2019. neće štampati novčanicu od 500 evra, dodaju u NALED-u.

"Da e-plaćanja ne stimulišu samo najrazvijenije zemlje svedoči i primer Bugarske koja do kraja ove godine uvodi obavezu korišćenja POS terminala za celokupni javni sektor", navode oni.

Podsećaju da je u Srbiji u toku priprema zakona o međubankarskim naknadama čiji nacrt predviđa ograničavanje iznosa koji banke plaćaju jedna drugoj i kartičarskim kompanijama za procesuiranje kartica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: