Konačno pare iz EU, tajkuni nemaju pravo

Beograd -- Poljoprivrednicima će u 2018. na raspolaganju biti oko 50 miliona evra iz IPARD programa EU, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je naveo, prvi poziv za nabavku traktora i ostale mehanizacije biće objavljen 20. decembra.

Nedimović je pojasnio da je reč o dugoočekivanim pretpristupnim sredstvima EU namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra, koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine.

Ministar kaže da postoji nekoliko pravilnika koje regulišu ovu oblast, ali da i njegove kolege širom Srbije pokušavaju da upoznaju poljoprivrednike sa procesom.

"Država sprovodi javne pozive, odabira krajnje korisnike po pravilima po kojima smo se akreditovali", rekao je Nedimović za RTS i pojasnio da će naredni poziv biti već u martu gde će poljoprivrednici moći da apliciraju za objekte i prerađivačku industriju i marketing, dok će treći poziv biti u julu.

Tajkuni, pojašnjava on, nemaju pravo da učestvuju za dobijanje sredstava, jer je novac namenjen za male i srednje proizvodjače.

Govoreći o budžetu za poljoprivredu koji je za narednu godinu veći za 11,8 odsto on je rekao da je zadovoljan i da je najvažnije šta će biti urađeno sa tim novcem, što, kako kaže, isključivo zavisi ministarstva poljoprivrede koliko ima snage, znanja i moći da sredstva plasira.

Ministar je istakao da se moraju uvesti automatski protivgradni sistemi, što će prvo biti uradeno na dva radarska centra a kasinije u svim.

Posebno je naglasio navodnjavanje i elektrifikaciju polja jer, kako kaže, struja obara troškove ratara prilikom navodnjavanja.

Vesti

strana 1 od 284 idi na stranu