25 srpskih kompanija deli 2,5 mil.€, bespovratno

Bespovratna sredstva, čak 2,45 miliona evra, dobilo je 25 kompanija u Srbiji koje su imale najbolje inovacione projekte.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 08.12.2017.

12:57

25 srpskih kompanija deli 2,5 mil.€, bespovratno
Foto: Thinkstock

Novac je kompanijama dodelio Fond za inovativnu delatnost kroz dva porograma - Program ranog razvoja i Program sufinansiranja projekata.

U okviru Programa ranog razvoja, koji je namenjen preduzećima u ranoj fazi, bespovratna sredstva su odobrena za 20 inovacionih projekata u ukupnom iznosu od 1,45 miliona evra, a kompanije su dobile do 80.000 evra.

U okviru Programa sufinansiranje inovacija sredstva od milion evra dodeljena su za pet projekata, a te kompanije dobile su iznose do 300.000 evra.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je razvoj inovacija i digitalne ekonomije prepoznat kao jedan od strateških prioriteta Srbije.

On je istakao da Vlada Srbije želi da razvija ekonomiju zasnovanu na znanju i da je namera Vlade da podrži razvoj inovacionog preduzetništva, kroz jačanje veze između nauke i privrede i finmansijsku pomoć za osnivanje novih i jačanje postojećih inovacionih kompanija.

"Sledeće godine biće opredeljen mnogo veći budžet za inovacije", rekao je ministar i dodao da će sledeće godine biti realizovani programi za izgradnju inovacione infrastrukture u gradovima širom Srbije.

On je posebno podvukao značaj programa razvoja ženskog inovacionog preduzetništva.

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da sama činjenica što je Vlada Srbije izabrala ministra za inovacije i tehnološki razvoj govori koliki se značaj pridaje inovativnoj delatnosti.

"Mi kao lokalna samouprava nemamo puno nadležnosti kada je u pitanju ova vrsta delatnosti, ali smo preduzeli odtredjene korake da podstaknemo kompanije da krenu sa novim poslom", rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad, zajedno sa Ministarstvom prosvete, Univerzitetom Beograd, obnovio Naučnotehnološki park, te da u njemu rade 54 kompanije, sa 650 IT inženjera.

"Pokazali kada se stvari postave na pravi način, kada se ljudima da šansa da je onda moguće da se stvari razvijaju", naglasio je on i dodao da se nada da će Grad Beograd ubuduće moći da izdvoji više sredstava.

Grad je, kako je rekao, ove godine izdvojio milion dinara preko Fonda za mlade projekte za podršku novim projektima srednjoškolaca.

Na ovogodišnji javni poziv Fonda za inovacionu delatnost, koji je završen 1. septembra, prijavilo se 237 kompanija, od čega je 137 za Program ranog razvoja i 100 za program sufinansiranja inovacija.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da ovogodišnje interesovanje pokazuje da u Srbiji ima inovacionog potencijala, a da finansijska podrška kroz dva programa daje priliku preduzećima da smanje rizik razvoja novih proizvoda i ostvare vidljive rezultate u rastu svog poslovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: