Referentna kamatna stopa ostaje 3,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto, saopštila je NBS.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.12.2017.

16:12

Referentna kamatna stopa ostaje 3,5 odsto
Foto: Thinkstock

Ocenjeno je da su inflatorni pritisci i dalje niski, što potvrđuje usporavanje međugodišnje ukupne i bazne inflacije poslednjih meseci, na 2,8 odsto, i 1,4 odsto u oktobru.

"Od početka godine fiskalna kretanja su povoljnija od očekivanih, a premija rizika se spustila na novi najniži nivo otkad se prati za Srbiju, čemu je, pored globalnih faktora, doprinelo jačanje domaćih makroekonomskih pokazatelja i povoljniji izgledi za naredni period. U pravcu niže inflacije deluju i niže uvozne cene izražene u dinarima", navodi se u saopštenju centralne banke.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 15 odsto, pri čemu bi u prvoj polovini 2018. inflacija trebalo da se kreće ispod centralne vrednosti cilja, zbog visoke baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom godine.

U suprotnom smeru, kako se procenjuje, delovaće očekivan rast domaće tražnje.

"Septembarsko i oktobarsko ublažavanje monetarne politike prenelo se na kamatne stope na nove dinarske kredite koje su u oktobru za stanovništvo smanjene za 0,3 procentna poena, a privredu za 0,4 procentna poena. Niže kamatne stope na kredite, uz ubrzanje ekonomske aktivnosti, oporavak tržišta rada i pad premije rizika pozitivno se odražavaju i na kreditnu aktivnost, koja je u oktobru ubrzana na 6,4 odsto međugodišnje, odnosno na 11,3 odsto po isključenju efekta otpisa problematičnih kredita čije je učešće sniženo na najniži nivo u poslednjih devet godina", navela je NBS.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2020. godine, kojim se ciljana stopa inflacije do 2020. utvrđuje na nivou od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. januara 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: