Omiljeni napitak Srba: Velika novina diže cenu?

Beograd -- U Srbiji će od januara biti uvedene akcizne markice za kafu, pa se nameće pitanje da li će novi namet dovesti do poskupljenja omiljenog napitka u zemlji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ako se tome doda i rast akciza na kafu, koje se redovno usklađuju početkom svake godine za iznos inflacije u prethodnoj, onda je izvesnost poskupljenja još veća.

Proizvođači se za sada ne izjašnjavaju o eventualnom povećanju cena, pre svega jer se još ne zna koliko će iznositi trošak za akcizne markice.

Kako B92.net saznaje, veliki proizvođači će pokušati da nađu način da se taj novi izdatak ne prelije na potrošača.

Tim pre što su inicijatori njenog uvođenja bili upravo najveći proizvođači Atlantik grupa, Štraus adriatik i Nestle, koji i drže najveći deo tržišta Srbije, kako bi se smanjila siva zona poslovanja i nelojalna konkurencija.

Ekonomista Ivan Nikolić ocenio je da uvođenje akciznih markica na kafu ne mora da izazove poskupljenje u maloprodaji jer bi taj trošak mogli da namire prodavci, umesto da ga prenesu na potrošače, pošto cena sirove kafe nije promenjena od prošle godine.

Akciza na neprženu kafu trenutno iznosi 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu i od tog poreza se očekuje četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnom budžetu iduće godine.

Ekonomista Saša Đogović pak smatra da će do povećanja cene kafe ipak doći.

“Ako pogledamo oktobar 2017. na oktobar prošle godine, cena u kategoriji čaj/kafa/kakao porasla je za 8,9 odsto i to povećanje dominantno se odnosi na kafu”, navodi Đogović za B92.net.

To bi, prema njegovim rečima, moglo da čak i poveća prodaju kafe slabijeg kvaliteta na pijacama i tu svoju ulogu svakako ima inspekcija, koja bi to trebalo da kažnjava.

U svakom slučaju, reč je o proizvodu neelastične tražnje i uz poskupljenje kafe ne bi trebalo očekivati da se smanji promet, smatra Đogović.

strana 1 od 284 idi na stranu