Od NS do Subotice za 350 RSD, da li je skupo?

Putarina na auto-putu E-75 Beograd–Subotica značajno je poskupela.

Srbija

Izvor: B92, Dnevnik

Sreda, 06.12.2017.

13:13

Od NS do Subotice za 350 RSD, da li je skupo?
(Foto: Thinkstock)

Tako sada umesto 120 dinara, koliko je koštala, vozači putničkih vozila treba da plate čak 230 dinara više.

Na tom delu auto-puta E-75 počeo je da važi otvoreni sistem naplate putarine, budući da sada na auto-putu Beograd–Subotica u potpunosti važi zatvoreni sistem naplate, za celu deonicu putnička vozila plaćaju putarinu od 560 dinara, dok od Novog Sada do najsevernijeg grada na severu Bačke vožnja košta 350 dinara.

Treba reći da cena putarina na auto-putu u zatvorenom sistemu naplate nije proizvoljna, već se izračunava na osnovu pređene kilometraže, a kilometar staje 3,64 dinara, pa odatle i cena, recimo, putarine do Novog Sada do Subotice, koje deli oko 110 kilometara.

Vozači koji se na auto-put uključe u Novom Sadu i čije je odredište Zmajevo, vožnju auto-putem platiće 110 dinara, dok je deonica Novi Sad – Vrbas 150. Putarina do Feketića košta 230 dinara, do Bačke Topole 270, a ako se putuje do Žednika, putarina košta 310 dinara. Vozači koji se na auto-put uključuju u Subotici, do Žednika će platiti putarinu 40 dinara, a do Bačke Topole 80. Deonica Subotica–Feketić košta 120 dinara, Subotica–Vrbas 200, dok je na deonici Subotica–Zmajevo putarina 240 dinara.

Da će na tom delu auto-puta E-75 Beograd–Subotica otovreni sistem naplate biti zamenjen zatvorenim sistemom znalo se već nekoliko meseci, ali je pre toga bilo potrebno da se završi izgradnja bočnih naplatnih stanica Zmajevo, Vrbas, Bačka Topola, Žednik i Feketić, što je sada i urađeno. Uvod u promenu bilo je otvaranje savremene naplatne stanice „Subotica–jug” polovinom oktobra, kada je započela naplata putarine za deonicu dugu 33,3 kilometra, od od petlje „Subotica–sever” do petlje „Bačka Topola”.

Istovremeno, od uspostavljanja zatvorenog sistema naplate putarine na tom auto-putu na deonici Beograd–Subotica postoje samo dve čeone naplatne stanice – Stara Pazova i Subotica–jug, a prestala je da radi naplatna stanica Sirig. Naplatna stanica Subotica–jug, koja ima osam naplatnih kanala, ima znatno veću propusnu moć nego što je imala ona u Sirigu, što će pozitivno uticati na smanjenje gužve, posebno tokom leta.

U anketi nam odgovorite da li mislite da su ove cene opravdane:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: