Radnicima otkaz: Imali smo 8 šefova i 7 radnika

Beograd -- Na četiri gradska groblja u Kragujevcu radi svega sedam grobara. Cela tehnička služba, koju je činilo devet radnika, sada je otpuštena.

Izvor: O2
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Dok otpušteni radnici ističu da je firmi i njima naneta velika šteta, rukovodstvo tvrdi da su otkazi bili neizbežni.

Pošto je otpuštena cela tehnička ekipa, od devetoro radnika, nema ko grobarima da pomaže. Dok otpušteni radnici ističu da je firmi i njima naneta velika šteta rukovodstvo tvrdi da su otkazi bili neizbežni.

Sve ovo napravila je tehnička služba kragujevačkih groblja, pričaju otpušteni radnici.

"Svi prihodi u firmi koji su bili u firmi bili su zasnovani na tehničkoj službi. Sahranjivanje, ekshumacije. Sve smo mi radili", priča Vladan Arsenijević iz JKP “Gradska groblja”, Kragujevac.

"Ko je ovde odradio ove parcele? Nas šest čoveka. Imali smo jedno vreme sedam ili osam šefova, a šest radnika", priča Rodoljub Vuković.

"Od nas 40, koliko je primljeno u zadnjih pet-šest godina to je...možda zapošljeno šest-sedam radnika. Sve je zapošljeno u režiji", dodaje Slaviša Kiković.

U skladu sa planom racionalizacije otkazi su bili neminovni, kaže direktor.

Koliko grobara imate na četiri gradska groblja? Po sistematizaciji imamo sedam. Da li će sedam gorbara moći da rade sami? Ima ih više. Znači nekih 12 osoba ima koji to rade, plus ovi koji su na privremenim poslovima. Da li oni mogu da opslužuju četiri gradska groblja? Ne mogu, ne mogu. Znači moraćemo da angažujemo preko lizing kompanije ili na privremenim I povremenim poslovima. A kako se to sad onda isplati ako ste već otpustili ove radnike? Pa vidite...to vam ja pričam, šta ću. Malo je kompleksno pitanje", ističe Nikola Spasić iz JKP “Gradska groblja”, iz Kragujevca.

Otpuštanje će doneti uštedu. Biće angažovane dve firme koje će za manji iznos da obavljaju posao. Tako će cena usluga i grobnog mesta biti niža i do 20%, reklo je rukovodstvo. S druge strane, Kragujevčani misle da je potrebno još terenskih radnika.

Građani smatraju da ako se umnožava broj grobnih mesta, neminovno je da treba da se uvećava i broj radnika da rade na tom poslu.

Kragujevačka gradska groblja trenutno imaju oko 80 zaposlenih. Do kraja godine bez posla će ostati još jedanaestoro radnika.

strana 1 od 288 idi na stranu