"Srbi, prijavite nekretnine u Federaciji BiH"

Srbe koji žive u Srbiji, Republici Srpskoj i trećim državama, a imaju nekretnine na području Federacije BiH, neka prijave svoja prava na nekretninama.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.11.2017.

18:47

Foto: Thinkstock

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Srbe da prijave svoja prava na nekretninama u zemljišno-knjižnim kancelarijama nadležnih opštinskih sudova odakle su poreklom.

Pravo da prijave nekretnine imaju svi građani čiji su otac i majka i druga rodbina bili vlasnici nekretnina na području Federacije BiH (zemlja, šuma, stanovi, kuće, poslovni prostori, garaže...), navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH sprovode projekti registracije nekretnina koji se odnose na usklađivanje podataka o nekretninama između katastra i zemljišne knjige tj. praktično zamena starih zemljišnjih knjiga sa novim katastrom.

Kako navodi, opštinski sudovi preko svojih Zemljišno-knjižnih kancelarija objavljuju oglase u kojima pozivaju vlasnike koji imaju nekretnine u određenim katastarskim opštinama da prijave svoja prava na nekretnine u roku od 60 dana smatrajući da su svi upoznati, ali mnogi vlasnici nisu obavešteni o potrebi odazivanja sudu oko potvrde svoje imovine.

U slučaju da se vlasnici nekretnina ne jave u roku od 60 dana od objave oglasa postoji opasnost da nadležni sud uknjiži kao vlasnika državu ili pojedince koji svoje pravo na nekretninu dokazuju putem održaja-državine ili putem lažnih ugovora o kupoprodaji.

Prema Linti, posebno je ugroženo područje zapadne Krajine u Federaciji BiH gde su Srbi većinski vlasnici imovine.

U pitanju su teritorije opština Bihać, Drvar, Petrovac, Glamoč, Grahovo, Sanski Most, Bosanska Krupa, Ključ, Kupres, Livno, Donji Vakuh, Jajce i Bugojno sa više od 8.000 kvadratnih kilometara na kojima je 1991. godine živelo preko 120.000 Srba.

Linta upozorava da postoji opasnost da čitavo ovo područje, kao i druga područja u Federaciji BiH, zbog neobaveštenosti i neodazivanja vlasnika Srba, može promeniti vlasništvo, prenošenjem vlasničkih prava sa Srba na opštine, kantone ili Federaciju BiH ili pojedince bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: