Država staje na put: Neće moći pomoć, a voze džip

Beograd -- Nakon više godina najavljivanja, u Srbiji bi uskoro trebalo da budu urađene socijalne karte na osnovu kojih će najsiromašniji građani dobijati pomoć.

Izvor: B92, Ana Vraneš
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

O kakvoj tačno vrsti pomoći je reč?

"Sistem socijalnih karata se ne odnosi na jednu konkretnu pomoć, već na celokupan opseg pomoći iz domena socijalne i druge vrste zaštite, koji su uslovljeni primanjima i imovnim stanjem", kaže Đorđević. On je istakao i da će se socijalna politika usmeriti adekvatno konkretnim potrebama građana Srbije, kroz davanje određenih olakšica ugroženim grupama stanovništva, kao što su porodice sa više dece sa niskim primanjima ili bez ikakvih primanja, penzioneri sa izrazito niskim primanjima, porodice sa teško obolelim članovima bez primanja ili sa niskim primanjima i drugi.

"Građani Srbije, korisnici sistema socijalne zaštite, uvođenjem sistema socijalnih karata osetiće poboljšanje kvaliteta usluge", istakao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u razgovoru za B92.net.

On je objasnio da će građani osetiti poboljšanje pre svega u domenu skraćenja vremena potrebnog da se određeno pravo ostvari, kao i smanjenje potrebnih dokumenata u procesu obrade predmeta.

Socijalne karte će omogućiti i pravedniju raspodelu socijalne pomoći ali i sprečiti zloupotrebu finansijskih sredstava.

Još jedna dobra vest za sve građane je da im, uz uvođenje socijalnih karata, više neće biti potrebne različite potvrde i uverenja, kako je to ranije bilo uobičajeno.

"Ministarstvo će putem razmene podataka prikupljati neophodne informacije iz službenih evidencija drugih organa državne uprave", rekao je Đorđević dodajući da će građani moći da se putem pojednostavljene procedure, kroz više kanala komunikacije sa Ministarstvom (putem veb-sajta, kol-centara i šaltera), informišu o svojim pravima i ostvare ih u najkraćem roku.

A na pitanje kako ćemo biti sigurni da će predviđena pomoć stizati na pravu adresu, ministar objašnjava:

"Sistem socijalnih karata, podržan odgovarajućim informacionim sistemom, omogućiće ukrštanje podataka iz različitih službenih evidencija organa državne uprave, čime će se prevashodno pojačati tačnost i ažurnost podataka, ali i konsolidacija podataka o socijalnom statusu, kako na nivou pojedinca, tako i na nivou porodice, zajedničkog domaćinstva, jedinica lokalnih samouprava i na teritoriji cele Republike Srbije."

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U budžetu su već izdvajana sredstva za pomoć najugroženijima, ali ona često nisu pravedno raspoređivala, pa će socijalne karte upravo pomoći da se ova sredstva efikasnije usmere, smatra ekonomista Ivan Nikolić

"Kada nemate karte ne znate da li je dobijaju oni kojima je potrebna. Ako se urade pravilno, napravićemo kvalitativni pomak", ističe on u razgovoru za B92.net.

Na osnovu Ankete o prihodima i uslovima života (The Survey on Income and Living Conditions ‒ SILC) sprovedene po četvrti put na teritoriji Republike Srbije, u periodu od maja do jula 2016. godine, riziku od siromaštva najviše su izloženi mladi, odnosno lica od 18 do 24 godine (32,7%), kao i deca do 18 godina (30,2%), za razliku od osoba starijih od 65 godina, kod kojih je zabeležena najniža stopa rizika od siromaštva (19,1%). Kad je reč o domaćinstvima, u najvećem su riziku lica u domaćinstvima čiji su članovi dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece, 49,8%, zatim lica mlađa od 65 godina koja žive u jednočlanim domaćinstvima, 40,1%. U zavisnosti od radnog statusa, kod lica starih 18 i više godina, najizloženija riziku od siromaštva su nezaposlena lica (48,0%), dok je najniža stopa rizika od siromaštva kod zaposlenih kod poslodavca (9,0%). Kod samozaposlenih lica ova stopa iznosi 32,4%. Stopa rizika od siromaštva kod penzionera je 15,4%.

Na pitanje kako će se ovo odraziti na budžet Srbije, Nikolić kaže da će uticaj biti neutralan, jer će se namenjena sredstva, koja se već izdvajaju i već postoje, samo efikasnije raspoređivati.

Nikolić je rekao i da sada pomoć dobijaju i oni kojima ona nije potrebna, "koji voze džipove, a vode se kao nezaposleni", a takvih kako dodaje, kod nas ima mnogo.

A da bi se osigurala pravedna raspodela, uz socijalne karte, biće uvedene i terenske kontrole socijalnog statusa. Ono što je važno napomenuti jeste da će socijalnim kartama biti obuhvaćeni svi građani Republike Srbije.

Dobar primer je Moskva koja, prema rečima ekonomiste Milana Kovačevića, ima dobar sistem za pomoć ugroženim građanima.

On smatra da pomoć treba da se omogući svima, ne samo penzionerima, kojima su nedavno omogućeni popusti uz korišćenje senior kartica.

"Treba dati seoskom stanovništvu popuste, da im se omogući da školuju decu, kao na primer u Sankt Peterburgu, gde postoje značajni popusti za ovo stanovništvo", kaže Kovačević, ističući da je bitno i da pomoć svi dobiju.

Ono što je važno naglasiti jeste da prvi efekti sistema socijalnih karata, prema rečima ministra Đorđevića, mogu da se očekuju krajem sledeće godine, a znatnija konsolidacija rada sistema se očekuje u 2019. godini.

Vesti

strana 1 od 288 idi na stranu