"Srbija više nije društvo jeftine radne snage"

Valjevo -- Od ekonomije zasnovane na investicijama moramo zakoračiti u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Dodala je da Srbija više nije društvo jeftine radne snage.

"Ekonomija zasovana na inovacijama je ekonomija u kojoj se ne takmičimo po jeftinoj radnoj snazi, subvencijama... nego po tome koliko se oslanjamo na sopstvene resurese", rekla je Branbićeva na konferenciji "Korak u nauku" koja se po 16. put održava u istraživačkoj stanici Petnica.

Ona je dodala da nije sigurna da će se taj cilj ostvariti u mandatu ove vlade, ali da ova vlada ima obavezu da to započne kako bi ga sledeća završila.

"Ako mi ovo danas ne započnemo, onda smo izgubili voz, izgubili smo priključak i nijedna sledeća vlada to neće uspeti da uradi zato što će već biti kasno", naglasila je Brnabićeva.

Ona je dodala da je Vlada Srbije tu da podrži mlade, talentovane ljude poput mladih u Petnici kako bi se Srbija što brže modernizovala.

Obrazovanje je, dodaje, prioritet Vlade Srbije jer je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost.

Vlada kroz Fond za mlade talente ulaže u talentovane srednjoškolce i studente, rekla je ona i podsetila da je od 2008. godine stipendirano 23.000 učenika i studenata sa 5,6 milijardi dinara.

Na konferenciji "Korak u nauku" predstavljeni su rezultati istraživačkih projekata 140 polaznika letnjih programa istraživačke stanice Petnica.

Direktor Petnice Vigor Majić podsetio je da je Petnica osnovana pre 35 godina i da je počela sa radom u staroj seoskoj školi, bez učila i naučnih instrumenata.

On je dodao da su prezentovani projekti produkt ideja mladih srednjoškolaca.

"Započeti posao doveli ste do kraja. To je važna i velika stvar", naglasio je Majić.

Predstavnici NIS-a na godišnjoj konferenciji Istraživačke stanice Petnica

U istraživačkoj stanici „Petnica“ danas je svečano otvorena 16. godišnja konferencija mladih naučnika pod nazivom „Korak u nauku“ kojoj su prisustvovali i predstavnici NIS-a, kao kompanije koja je višegodišnji prijatelj i partner ove važne naučne institucije.

Skup je otvorila Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, a konferenciji na kojoj se razmatraju najvažniji naučni projekti „Petnice“ prisustvovali su i polaznici Petnice, predstavnici Vlade Srbije, naučnici i prijatelji Istraživačke stanice.

Foto: NIS
Foto: NIS

Prisutnima se u ime NIS-a obratio Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa javnošću i komunikacije: „Prisustvo na ovom skupu za nas je velika čast – jer biti deo godišnje konferencije Petnice znači da smo i u godini koju uskoro ispraćamo pružili podršku jednom od najboljih srpskih brendova – nauci. Mi u NIS-u smatramo da je saradnja privrednog sektora sa obrazovnim i naučnim institucijama najbolja kombinacija za uspeh jednog društva, zato nastojimo da pružimo podršku brojnim projektima iz ovih oblasti. U tom smislu, saradnja sa Petnicom se sa velikim uspehom odvija od 2009. godine, postala je već tradicionalna i na nju smo izuzetno ponosni. Svim Petničarima - polaznicima seminara, mentorima i saradnicima, želim uspeh u istraživačkom i naučnom radu, velika dostignuća i neprestanu glad u traganju za nepoznatim i novim.“

Kao društveno odgovorna kompanija NIS ulaže u razvoj zajednice u kojoj posluje. Saradnja sa Istraživačkom stanicom „Petnica“ jedan je u nizu projekata kojim NIS podržava naučne i obrazovne institucije, unapređenje infrastrukture u obrazovanju, kao i razvoj mladih talenata. Podršku „Petnici“, jednoj od najznačajnih domaćih i regionalnih institucija za promociju nauke među mladima, NIS pruža od 2009. godine. Do sada je za rad „Petnice“ NIS obezbedio više od 100 miliona dinara. Pored toga, stručnjaci NIS-a učestvuju kao predavači na seminarima koji se organizuju u „Petnici“. Ulaganja u naučno-obrazovne projekte i institucije ostaće i ubuduće jedan od strateških pravaca društveno odgovornih projekata kompanije.

Istraživačka stanica „Petnica“ je samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture mladih, kao i obukom nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima. „Petnica“ je osnovana 1982. godine, a svake godine više od 2.000 učenika iz preko 500 škola iz Srbije i drugih zemalja učestvuje na oko 120 raznovrsnih programa u Petnici. Godišnja konferencija u istraživačkoj stanici „Petnica“ je centralni događaj u toj instituciji tokom kog se sumiraju rezultati sprovedenih naučnih projekata

Foto: NIS
Foto: NIS

Vesti

strana 1 od 9230 idi na stranu