"Đilas ne može da nam drži lekcije o štednji"

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da bivši gradonačelnik Dragan Đilas ne može da drži lekcije o uštedama jer je za sobom ostavio dug od 1,2 milijarde evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

11:25

Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

"On nas je optužio da se 281 milion dinara nalazi na stavci budžeta 'gradonačelnik i Gradsko veće', što je više nego kada je on bio gradonačelnik, uz ciničnu rečenicu 'vidi se ko više štedi', navodi Vesić reagujući na tvit Đilasa u kojem bivši gradonačelnik trvdi da su rashodi aktuelnog gradonačelnika i gradskog veća nakon najnovijeg rebalansa gradskog budžeta šest puta, ili za 281 miliona veći nego 2013, koja je bila poslednja godina mandata Đilasa.

Međutim, kako objašnjava, od te cifre, 200 miliona dinara je predviđeno za kotizaciju grada Beograda za najveće košarkaško takmičenje u Evropi - Finalni turnir Evrolige.

Objašnjava i da je interes Beograda bio da dobije organizaciju 'Fajnal fora', na kojem je očekivana zarada od navijača i turista koji bi proveli četiri dana u Beogradu, te dodaje da će se uloženi novac sigurno vratiti.

Kako kaže, Đilasov je napad nekorektan i zbog činjenice da je prošle godine, u vreme dok je on još bio predsednik Košarkaškog saveza Srbije, država izdvojila 2,8 miliona evra za organizaciju kvalifikacionog turnira za odlazak na Olimpijske igre.

"Naime, naša reprezentacija se nije direktno kvalifikovala za odlazak na Olimpijske igre i Đilas je tada tražio od Vlade, u vreme dok je Aleksandar Vučić bio premijer, pomenuti iznos za organizaciju turnira. Košarkaški savez je dobio novac, turnir je organizovan u Beogradu i reprezentacija je obezbedila plasman na Olimpijske igre, otišla u Rio de Žaneiro i tamo osvojila srebrnu medalju", podsetio je Vesić.

Đilas je, dodaje, zahvaljivao Vučiću zbog novca koji je tada dat za košarku, a danas napada gradsku vlast za praktično istu stvar.

"Sramota je da nam lekcije drži čovek koji je ostavio 1,2 milijarde evra gradskog duga, što znači da je svaki Beograđanin dugovao oko 630 evra. Od toga smo vratili pola milijarde evra, od čega smo mogli da izgradimo 250 obdadništa, 250 škola, da uredimo 5.000 fasada, izgradimo skoro dva Pupinova mosta, a taj novac smo bankama vratili zbog njega", rekao je gradski menadžer.

O tome kako je Đilas vladao Beogradom, kaže Vesić, najbolje svedoče rezultati u javnim preduzećima, koja su sada profitabilna, a u njegovo vreme beležila su velike gubitke.

"Građani bi trebalo da znaju da se 80 odsto dobiti koju ostvaruju javna preduzeća vraća u budžet grada i od toga se finansiraju infrastrukturni radovi. Sve to postignuto je uštedama i boljom organizacijom posla, a budžet grada Beograda je sada veći za 300 miliona evra nego u Đilasovo vreme. Do toga smo došli povećanjem prihoda i redukovanjem rashoda, odnosno domaćinskim poslovanjem", naveo je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: