Mi zatrpali cevi, Kinezi sad dovode grejanje u BG

Beograd -- Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je za sledeću nedelju potpisivanje ugovora za izgradnju toplovoda između Obrenovca i Beograda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Antić je najavio da će taj ugovor biti potpisan na samitu predsednika vlada u Budimpešti 27. novembra, u okviru mehanizma saradnje sa Kinom 16 plus 1.

"U ponedeljak ćemo potpisati ugovor kojim počinje izgadnja toplodalekovoda između Obrenovca i Beograda. Konačno ćemo iskoristiti to što u neposrednoj blizini Beograda imamo najveću termoelektranu na Balkanu (TENT) i da možemo da iskoristimo deo njenog potencijala za grejanje stanova", rekao je Antić na konferenciji "Balkan na Novom putu svile: bezbednosni izazovi i rizici unutra Inicijative 16 + 1".

On je istakao da će tako u narednih nekoliko godina moći da se ostvari taj višedecenijski san.

Antić je kazao da je za taj samitu u Budimpešti spreman veći broj ugovora i međudržavnih sporazuma.

Ministar je rekao da se očekuje potpisivanje komercijalog ugovora za izgradnju deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, komercijalnog ugovora za deonicu pruge Novi Sad - Subotica u okviru projekta za modernuzaciju pruge Beograd - Budimpešta, kao i protokola o uslovima za izvoz goveđeg mesa u Kinu.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Grada Beograda i Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) potpisali su ranije sa kineskom kompanijom "Pauer konstrakšn korporejšn" (Power Construction Corporation of China) Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje "toplodalekovoda" Obrenovac-Novi Beograd.

Korišćenjem tople vode iz TENT-a za grejanje Novog Beograda godišnje će se uštedeti 43 miliona evra na uvozu gasa koji koriste Beogradske toplane.

Toplovod je počeo da se gradi 1995. godine, a 1997. je izgradnja zaustavljena. Cevi su izvađene, a kanali zatrpani i 2002. godine od tog projekta se bilo odustalo.

strana 1 od 288 idi na stranu