"Nije lokalna izmišljotina, da se čuju problemi"

Formiranje i aktivan rad lokalnih Socijalno-ekonomskih saveta je od velikog značaja za unapređenje socijalnog dijaloga u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.11.2017.

09:11

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Njihov razvoj i jačanje su deo obaveza iz poglavlja 19 Socijalna politika i zapošljavanje u pristupnim pregovorima sa EU, poručeno je sa sastanka SES-a i Ministarstva rada.

Cilj sastanka Socijalno-ekonomskog saveta (SES) i predstavnika gradova i opština je bio da se na lokalu formiraju Socijalno-ekonomski saveti.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je neophodno da se lokalni Socio-ekonomski saveti formiraju što pre, te da se nada da će se formiranjem ovih tela jače čuti glas lokalnih zajednica u Vladi.

"Najbolje ideje i sprovođenje projekata dolaze sa lokala. Na najnižem nivou se vidi koji su to lokalni problemi, a zatim, kada dođu kod nas gore, postaju svima nama zadatak", rekao je Đorđević.

On je objasnio da je cilj da se lokalni Saveti formiraju u narednom periodu, za šta u budžetu, kaže, postoje opredeljena sredstva.

Ministar je predložio predstavnicima gradova i opština da bi bilo praktično da se sastanci predstavnika svih lokalnih Saveta održavaju jednom godišnje, krajem godine, kako bi se videlo šta je uradjeno, te doneli planovi za naredni period.

Na skupu je rečeno da u Srbiji postoji 18 lokalnih Socio-ekonomskih saveta, ali da ne funkcionišu svi na najbolji način, te da je potrebno unaprediti rad postojećih i formirati nove.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, izjavio je da bi formiranje Saveta u svakoj opštini bilo na opštu korist celog društva, jer bi se time odluke o koeficijentima za plate zaposlenih u pojedinim opštinama mogle donositi na nivou SES te opštine, a ne na republičkom SES-u.

"Ako se to ne uradi onda se odluka o koeficijentima prebacuje na republički SES, koji teško može da ima dobar uvid u realnu situaciju na lokalu", objasnio je Atanacković.

"Socijalni dijalog u Srbiji je vrlo značajan, kao i zbog poglavlja 19 u pristupnim pregovorima sa EU čije se otvaranje očekuje u bliskoj budućnosti”, ocenio je predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

On je, međutim, rekao da poglavlje 19 nije suština, već da je suština da u Srbiji na civilizovan način rešavamo određene probleme kako na nivou republike, tako i na nivou odredjenih lokalnih sredina.

Orbović je izrazio uverenje da će doći do formiranja lokalnih saveta, uz podršku države, i da će to biti uradjeno na najbolji mogući način,

Rad na jačanju socijalnog dijaloga, kroz formiranje i funkcionisanje lokalnih Saveta, aktivnost je kojom će se SES intenzivno baviti u narednom periodu, poručeno je na sastanku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: