"Sele proizvodnju u Srbiju, koriste niske plate"

Direktorka Predstavništva PKS u Austriji Nada Knežević izjavila je da bi trgovinska razmena Srbije i Austrije ove godine mogla da premaši 1,2 milijarde evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

08:26

Foto: Thinkstock

Ona je novinarima u Beču kazala da je u prvih šest meseci ove godine zabeležen veliki rast izvoza iz Srbije u Austriju od 19,8 odsto, a zabeležen je i rast izvoza iz Austrije u Srbiju od 10,8 odsto.

"Austrija je u Srbiju tokom 2016. godine izvezla nešto preko 615 miliona evra robe. Srbija je izvezla nešto više od 420 miliona evra. Trgovinska razmena je bila negde oko milijardu 35 miliona evra", kazala je Nada Knežević tokom sastanka sa novinarima koji je bio organizovan uoči Bečkog bala.

Ona je kazala da trgovinska razmena Srbije i Austrije tokom poslednjih šest godina kontinuirano raste, podsećajući da je u 2016. godini prvi put u istoriji trgovinskih odnosa prešla milijardu evra.

Prema njenim rečima dve države najviše razmenjuju robu iz metalskog sektora, poput vozila, ili građevinske opreme, a dodala je da je Austrija snažno investirala prethodnih godina u Srbiju.

"Primećujemo snažnije interesovanje (za ulaganje u Srbiju) austrijskih srednjih, takozvanih porodičnih firmi. Srednje preduzeće po njihovoj kategorizaciji podrazumeva firmu koja ima između 50 i 250 zaposlenih i promet više od 250 miliona evra. To je nešto što je novo i gde bi mogao da se napravi bolji rezultat", rekla je Nada Knežević.

Ona je rekla i da je bruto domaći proizvod Austrije 386 milijardi evra, navodeći da se više od polovine prihoda ostvaruje izvozom.

Podsetila je da je Austrija najveći proizvođač zdrave hrane u svetu i dodala da se godišnje u Beču održi oko 330 balova koji imaju značajnu ulogu u privredi te zemlje.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Macneter rekao je da je Austrija najveći investitor u Srbiji sa dve milijarde evra vrednosti investicija.

Macneter, koji je generalni sekretar Socijaldemokratske partije Austrije, predočio je da postoji veliki interes za proširenje te saradnje u partnerstvu sa Srbijom.

On je dodao da se mnoge austrijske kompanije povlače sa austrijskog tržišta premeštajući proizvodnju u Srbiju gde koriste nizak nivo plata i visoku kvalifikovanost radne snage.

Ocenio je da će se takva situacija promeniti kada porastu zarade i Srbija se integriše u EU, ističući da bi Srbija pretpristupni period trebalo da iskoristi kako bi se razvila od zemlje jeftine radne snage do visoko tehnološki obrazovane zemlje.

"Program novog predsednika Srbije (Aleksandra Vučića) ide u pravom smeru", ocenio je on.

Macneter je rekao da očekuje će nova Vlada Austrije zadržati pozitivan stav prema evropskim integracijama Srbije.

Naveo je da sve stranke u austrijskom parlamentu imaju pozitivan stav prema približavanju Srbije EU i dodao da očekuje da će Austrija i dalje biti partner Srbiji na tom putu.

Novinari su tokom posete Beču organizovane uoči Bečkog bala koji će u Beogradu biti održan 7. decembra posetili ambasadu Srbije u Beču, kao i najstariju menadžment i konsalting agenciju na svetu "Artur D. Litl".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: