17.000 građana Srbije prima platu u firmama iz SAD

Politička saradnja je uslovljena ekonomskim interesima i sva ekonomska pitanja "kriju" određenu politiku iza sebe.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.11.2017.

16:52

17.000 građana Srbije prima platu u firmama iz SAD
(Foto: Thinkstock)

To je zaključak tribine „Američke investicije u Srbiji - politika i ekonomija na dva koloseka“ održane na Fakultetu političkih nauka, u organizaciji časopisa „Srpska ekonomija“.

Ambasador SAD Kajl Skot, predsednik Američke privredne komore (AmCham) Zoran Petrović, i predsednik kompanije „East Point Holdings“ Desko Nikitović govorili su o tome šta privlači strane investicije, ali i koji su to problemi koje bi Srbija trebalo da reši kako bi nastavila napredak na mapi međunarodnih investicija.

„Američke investicije dolaze i dobrodošle su u Srbiju, koja je na mapi internacionalih investicija i američki investitori su zadovoljni. Dobar glas daleko se čuje, a loš još dalje“, rekao je američki ambasador, istakavši da 17.000 građana Srbije danas prima platu u američkim kompanijama.

Ambasador je rekao i da u razgovoru sa mogućim investitorima oni ističu da najviše pažnje usmeravaju na političku stabilnost u državi i na sposobnost stanovništva:

„Srpska vlada želi investicije SAD i to je pozitivno. Napravljen je napredak, jer su obezbeđeni uslovi za investitore.“

Ono što ambasador ističe kao najveće slabosti Srbije u očima investitora jeste pravni sistem, koji, prema njegovim rečima, ne uliva veru, zatim korupcija u zdravstvu i ostalim oblastima i loše regulisani procesi javnih nabavki.

„Srbija raste, dostiže nivo na kom je bila pre ekonomske krize, ali ne raste u meri u kojoj bi trebalo“, rekao je Skot.

Predsednik Upravnog odbora Amčama i Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović se saglasio sa ambasadorom i dodao da i Amčam isto tako pokušava da ukaže na probleme i način njihovog rešavanja.

Kao najveći problem ističe postojanje sive ekonomije, koja se može smanjiti isključivo pojačanom naplatom poreza. Petrović rešenje vidi u razvoju privatnog sektora.

„Privatni sektor donosi poslove. Važno je da privatna ekonomija postane većinska, jer u tom slučaju svi poštuju pravila. Nužno je promeniti i način organizacije poreske službe i javnih nabavki.“

„Javni dug se smanjio. Devizni kurs je stabilan. I stopa inflacije nas sada svrstava u normalne države. To je potencijal. Članice AmCham-a investiraju i investiraće“, zaključio je Petrović.

Dugogodišnji konzul Srbije u SAD Desko Nikitović kao najveći problem, „posmatrajući očima američkog investitora“, vidi u tome da Srbija još uvek nije raskrstila sa prošlošću.

„Amerika je najveći strani investitor na svetu i ukoliko je negde nema treba se zapitati zašto je to tako. Do sada je ostvaren veliki napredak, ali i dalje postoji ogroman prostor“, objasnio je Nikitović.

Američki investitor čija kompanija zapošljava 2.000 građana Srbije zaključio je da se veliki potencijal krije u saradnji sa srpskom dijasporom i da je jako bitno poboljšati te odnose jer će to povećati investicije u Srbiju.

Da bi se to ostvarilo potrebno je rešiti problem restitucije i olakšati procedure dodele državljanstva srpskoj dijaspori.

Nakon diskusije sa studentima koji su prisustvovali tribini, učesnici su izneli zaključak da politika i ekonomija nisu na dva koloseka jer prema rečima ambasadora Skata „nema čistog ekonomskog pitanja, već sva ekonomska pitanja kriju politiku iza sebe“.

Petrović vezu između politike i ekonomije vidi u faktoru političke stabilnosti, kao nužnom ali nedovoljnom uslovu, presudnom za investitore koji investiraju dugoročno. Nikitović je politiku i ekonomiju izjednačio sa „jajetom i kokoškom“, zaključivši da je „ekonomija šef politici i da danas, ako nema ekonomskog interesa, nema političke saradnje“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: