Kina razočarala i povukla berze

Beograd -- Svetske berze danas uglavnom beleže gubitke, dok investitori prate razvoj s najavljenom poreskom reformom u SAD i razmatraju slabe rezultate proizvodnje u Kini.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nemački indeks DAX je u padu od 0,2 odsto, francuski CAC 40 od 0,4 odsto, dok je britanski FTSE 100 u plus 0,1 odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 bez promena, južnokorejski Kospi je pao 0,2 odsto, hongkonški Hang Seng 0,1 odsto, a Šangajski kompozitni indeks 0,5 odsto. Australijski S&P/ASX 200 je pao 0,9 odsto.

Podaci o rastu u Italiji i Nemačkoj su pozitivni s ubrzanjem kvartalnog rasta na 0,8 odsto, posle 0,6 prethodnog tromesečja, ali su novi podaci u Kini razočaravajući, navodi Asošijetid pres. Rast u dotatnoj vrednosti proizvodnje u industriji Kine je u prvih 10 meseci godine povećana na 5,8 odsto, dok je u prvih devet meseci bio šest odsto.

Sudbina poreske reforme u SAD je i dalje neizvesna. Predloženo je znatno smanjenje korporativnih poreza, udvostručenje standardnih odbitaka koje koristi većina Amerikanca i ukidanje ili smanjenje nekih poreza. Republikanci u Senatu i Predstavničkom domu su predložili različite verzije poreske reforme i ostaje da se vidi kako će one biti usaglašene.

Cene nafte su u padu. Vrednost referentne američke nafte pala je za 0,46 odsto na 56,5 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 0,54 odsto na 62,82 dolara po barelu.

Vesti

strana 1 od 9376 idi na stranu