Mali: Nekad iskušenja, danas prednost

Broj nezaposlenih u Beogradu u poslednje tri i po godine smanjen je za 20.000 i to je potvrda da smo na dobrom putu, izjavio je gradonačelnik Siniša Mali.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Prema poslednjim podacima, broj nezaposlenih u Beogradu iznosi 88.785, rekao je Mali na otvaranju Beogradskih investicionih dana i dodao da će posebna pažnja na tom skupu biti posvećena regionalnoj saradnji.

Navodeći da je Beograd oduvek bio mesto susreta istoka i zapada, što je donosilo brojna iskušenja, Mali je naveo da se ona danas pretvaraju u prednosti. Uz transformaciju Er Srbije u najbrže rastuću kompaniju, danas se leti direktno za Njujork, Peking, a moguće uskoro i za još jedan kineski grad.

"Pre tri i po godine, kada smo preuzeli rukovođenje gradom, on je bio na rubu bankrota, preduzeća su propala, pristizali su novi dugovi na naplatu, javna preduzeća su bila prezadužena. Krenuli smo u posao fiskalne konsolidacije i uspeli da vratimo skoro 500 miliona evra", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji i političkoj stabilnosti, prestonica je postala povoljna destinacija za investicije.

"U narednih par meseci potpisaćemo ugovor o izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu, kao i ugovor o izgradnji toplodalekovoda Obrenovac - Novi Beograd, to su projekti ukupne vrednosti 500 miliona evra", rekao je Mali i podsetio na ugovor za čišćenje deponije Vinča vrednosti 300 miliona evra.

Mali je rekao da je nedavno objavljen poziv za izgradnju četiri podzemne garaže, a reč je o projektu vrednosti 50 milona evra. Navodeći da se grad spušta na reke, da će se sledeće godine graditi gondola od Kalmegdana do Ušća, kao i da će biti više parkova, biciklističkih staza, manje autmobila, Mali je rekao da se sve to uklapa u ranije definisanu viziju.

Vesti

strana 1 od 288 idi na stranu