U BiH negoduju: HR i Srbija ucenjuju oko gasa

Direktor BiH Gasa tvrdi da Hrvatska i RS ostavljaju Federaciju bez gasa, a da ih Srbija ucenjuje povećanjem cena.

Srbija

Izvor: Klix

Četvrtak, 09.11.2017.

14:14

U BiH negoduju: HR i Srbija ucenjuju oko gasa
(Foto: Thinkstock)

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić kazao je kako Vlada Hrvatske nije dobro čitala ili tumačila svoje zakone kada je potpisala sporazum s Republikom Srpskom o projektu rafinerije Bosanski Brod, prema kojem će Hrvatska isporučivati gas tom entitetu.

Salkić je kazao da se ovakvi ugovori potpisuju na nivou država, ali da se Hrvatska nije obratila vlastima u BiH.

"Ako na ovaj način Republika Hrvatska priznaje Republiku Srpsku, onda nemam komentara. BH-Gasu se potura da smo protiv gasifikacije Rafinerije Brod, ali nismo. Ima načina na koje se to još može uraditi i BH-Gas se nudi da uradi kompletnu mrežu Brod-Zenica jer je možemo finansijski izneti. Nudimo to RS-u ako je reč samo o zagađenju vazduha", rekao je Salkić.

Istakao je kako mu je rečeno da se ostaje pri projektu interkonekcije Brod-Zenica, ali kada bi se uradila studija isplativosti nakon realizacije sporazuma RH i entiteta Republika Srpska, uvidelo bi se da nije isplativo ako se skine jedan od glavnih potrošača.

Salkić pričao i o problemu povećanja cena transporta gasa koji želi da uvede Srbijagas kao i nametanja operatera iz Republike Srpske koji nema ni metar svog gasovoda, već mu je dato na upravljanje prvih dvadesetak kilometara iz Srbije, prenose regionalni mediji.

"Oni upravljaju ključnim ventilom kojim je nekada upravljao BH-Gas, ali smo fizički oterani i bivša uprava ove firme nije reagovala. Doveli smo se u situaciju da gospoda koja nema svoj gasovod odlučuje o sudbini BiH. U nastavku gasovoda imate kompaniju Gas Istočno Sarajevo pa dolazimo mi po predlogu ugovora Srbijagasa", kazao je Salkić.

"Vratili smo poverenje potrošača sniženom cenom do 40 odsto. Sada ćemo ih gubiti ako dođe do poskupljenja i upitno je koliki kapacitet ćemo imati jer nam Srbijagas nudi samo milion kubika, a do sada smo imali 1,8 miliona kubika", rekao je Salkić.

Takođe, nova cena transporta je osam miliona američkih dolara, a do sada je bila 3,6 miliona dolara na godišnjem nivou.

"Ovo bi mogao biti veliki kolaps", zaključio je Salkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: