Građani šokirani: Umesto kaldrme - kafići

Kopitareva ulica poznatija kao Kazandžijsko sokače, ali i "niška Skadarlija", jedna od retkih očuvanih čaršija starog Niša, ostaće bez dela kaldrme.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 06.11.2017.

17:56

Građani šokirani: Umesto kaldrme - kafići
Foto: Thinkstock

Ova ulica ostaje bez kaldrme kako bi bašte kafića koji se u njoj nalaze stajale na ravnoj površini, pišu Večernje novosti.

Radovi su uveliko u toku, pa Nišlije, ali i svi koji su voleli da uživaju u ovom svojevrsnom meraklijskom jezgru, sa nevericom gledaju kako majstori vade kocku.

Gradski većnik Miloš Milošević kaže da je u pitanju rekonstrukcija u cilju ulepšavanja ove ulice, kao i iz praktičnih razloga.

"Granitna kocka ostaće po sredini šetališta, dok će po krajevima biti postavljene ploče u istoj boji kao i kocke, ali veće površine. Zahvaljujući granitnim pločama, bašte kafića će moći da funkcionišu bez platformi, koje će biti uklonjene", objašnjava Milošević.

Mnoge Nišlije nezadovoljne su ovim potezom gradske vlasti, ali rekonstrukciju čuvene niške čaršije nisu uspeli da spreče čak ni pokretanjem onlajn peticije "Glas za spas Kazandžijskog sokačeta".

Sokače je poslednji ostatak niške čaršije iz minulih vremena. Pred kraj turske vladavine i posle oslobođenja, predstavljala je ulicu prepunu kazandžija, pintera (majstori koji su pravili bačve za vino i rakiju i drugu opremu od drveta) i mutavdžija (zanatlija koji su se bavili tkanjem torbica od kozje dlake).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: