Građani šokirani: Umesto kaldrme - kafići

Niš -- Kopitareva ulica poznatija kao Kazandžijsko sokače, ali i "niška Skadarlija", jedna od retkih očuvanih čaršija starog Niša, ostaće bez dela kaldrme.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema urbanističkom planu Niša iz marta 1878. godine, na tom prostoru se nalazila "Sagr-Cincar mahala". Turska reč "sagr" znači zanatlija a ovaj deo Niša u doba Turaka predstavljao je zanatlijsku četvrt. Krajem 19. i početkom 20. veka nosila je naziv Zanatlijska, a posle Prvog svetskog rata dobila je naziv Kopitareva, po Jerneju Kopitaru, ali je u narodu do danas ostala poznatija pod nazivom Kazandžijsko sokače.

Ova ulica ostaje bez kaldrme kako bi bašte kafića koji se u njoj nalaze stajale na ravnoj površini, pišu Večernje novosti.

Radovi su uveliko u toku, pa Nišlije, ali i svi koji su voleli da uživaju u ovom svojevrsnom meraklijskom jezgru, sa nevericom gledaju kako majstori vade kocku.

Gradski većnik Miloš Milošević kaže da je u pitanju rekonstrukcija u cilju ulepšavanja ove ulice, kao i iz praktičnih razloga.

"Granitna kocka ostaće po sredini šetališta, dok će po krajevima biti postavljene ploče u istoj boji kao i kocke, ali veće površine. Zahvaljujući granitnim pločama, bašte kafića će moći da funkcionišu bez platformi, koje će biti uklonjene", objašnjava Milošević.

Mnoge Nišlije nezadovoljne su ovim potezom gradske vlasti, ali rekonstrukciju čuvene niške čaršije nisu uspeli da spreče čak ni pokretanjem onlajn peticije "Glas za spas Kazandžijskog sokačeta".

Sokače je poslednji ostatak niške čaršije iz minulih vremena. Pred kraj turske vladavine i posle oslobođenja, predstavljala je ulicu prepunu kazandžija, pintera (majstori koji su pravili bačve za vino i rakiju i drugu opremu od drveta) i mutavdžija (zanatlija koji su se bavili tkanjem torbica od kozje dlake).

Vesti

NBS smiruje dinar

Dinar će u ponedeljak, 26. februara, zadržati približno istu vrednost prema evru i zvanični srednji kurs će iznositi 118,0377 dinara za evro, objavila je NBS.

Srbija petak 23.02. 18:06 Komentara: 2
strana 1 od 9379 idi na stranu