"Deseti na svetu, 20.000 gradilišta više"

Beograd -- Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da je Srbija ove godine deseta na svetu u oblasti izdavanja građevinskih dozvola.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"U 15 časova po našem vremenu u Vašingtonu, Svetska banka je proglasila da je Srbija deseta na svetu po izdavanju građevinskih dozvola i to pokazuje šta smo sve uradili u prethodne tri godine", rekla je Mihajlović novinarima u Vladi Srbije.

Ona je dodala da je u novembru 2014. godine bilo 500 gradilišta, a danas ih je, kaže, 20.000 više, navodeći da se u proseku danas za građevinsku dozvolu čeka pet dana.

"Pokazali smo da je moguće napraviti reforme. Po uslovima poslovanja bolji smo u odnosu na zemlje regiona. Cilj u izdavanju građevinskih dozvola je da budemo peti u svetu", rekla je Mihajlović.

Srbija je, inače, bila na 186. mestu po izdavanju građevinskih dozvola.

Mihajloviće je istakla i da je Srbija napravila pomak na Duing biznis listi i da se danas nalazi na 43. mestu, a bila je, navodi, na 47. mestu.

U poslednje tri godine od kada je Vlada Srbije formirala Radnu grupu za poboljšanje rejtinga na Ding biznis listi, kojom predsedava Mihajlović, Srbija je napredovala za 48 mesta.

Srbija je uz Crnu Goru jedina zemlja koja je uspela da napreduje u odnosu na prošlu godinu.

"Duing biznis listu ne kreiraju političari, ni mediji već privrednici koji ocenjuju uslove poslovanja u zemljama", zaključila je Mihajlović.

strana 1 od 286 idi na stranu