Ovo je najveći problem za investitore u Srbiji

Beograd -- Nepotpuna primena Zakona o javnim nabavkama otežava fer tržisnu utakmicu i jedna je od glavnih poteškoća za strane kompanije i investitori koji posluju u Srbiji

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je zaključak konferencije ''Nordijski inovativni biznis u Srbiji'' koju su organizovali Nordijska poslovna alijansa i Ambasada Norveške u Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da nepotpuna implementacija tog zakona nije prepreka samo za nordijske kompanije već, kako je istakla, za celu privredu u Srbiji, a posebno za državnu upravu.

Osnovni problem prema premijerkinom mišljenju je što se u javnim nabavkama kao osnovni kriterijum uzima cena što Zakon, kako je rekla, apsolutno ne propisuje.

Punu primenu Zakona ometa i to što se na tenderima, kako je navela Brnabić, prijavljuju kompanije samo da bi stopirale javne nabavke i da bi ucenile druge kompanije koje su se prijavile.

''Pojedini procesi javnih nabavki zbog takvih stvari traju mesecima i duže od godinu dana i moramo naći način da taj proces učinimo efikasnijim i transparentnijim. Mislim da se ti problemi neće rešiti izmenama i dopunama Zakona koje su u pripremi i da će se odgovor na to biti drugačiji, a u ovom trenutku tražimo najbolji način za rešavanje tih problema'', navela je predsednica vlade.

Ona je dodala da su teme konferencije bile digitalizacija i reforma obrazovanja kako bi se Srbija spremila za 21.vek i oslobodila, kako je navela, ''sav potencijal koji Srbija ima''.

Predsednica Nordijske poslovne alijanse Jasmina Ignjević rekla je da je na polju javnih nabavki Srbija ima moderan i dobar zakonski okvir, ali da je ključna njegova dosledna primena kako bi se, kako je istakla, omogućila fer tržišna utakmica i svim učesnicima ravnopravan tretman kao što je slučaj u nordijskim zemljama.

Ona je pohvalila ''vidljivu posvećenost Vlade Srbije digitalizaciji koja se, kako je istakla, ne tiče samo IT industrije, već predstavlja put unapređenje celokupnog društva.

Ignjević je dodala da trgovinska razmena Srbije i nordijskih zemalja u prošloj godini iznosi 620 miliona dolara i izrazila nadu da će se, kako je navela, taj pozitivan trend nastaviti i narednih godina.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da je Srbija daleko odmakla u stvaranju jednakih uslova poslovanja, ali da treba uraditi još dosta.

''Posvećenost vlade uvođenju standarda Evropske unije posebno u polju javnih nabavki i subvencija, važna je ne samo zbog efikasnosti srpske ekonomije, već i kao znak potencijalnim investitorima da Srbija otvara za nove investitore'', rekao je ambasador na skupu na kojem se razgovaralo o načinima stimulisanja novih investicija nordijskih kompanija u Srbiji.

Nordijska poslovna alijansa u Srbiji oko 50 kompanija koje posluju u Srbiji.

Srbija

strana 1 od 286 idi na stranu