Posle 47 god. obnavljamo i vodeni koridor

Sporazum o adaptaciji brodske prevodnice na hidroelektrani "Đerdap 1" potpisan je u Vladi Srbije, a radovi bi trebalo da počnu u novembru 2018. godine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.10.2017.

10:54

Posle 47 god. obnavljamo i vodeni koridor
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Sporazum su potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i izvršni direktor Izvršne agencije za inovacije i mreže Dirk Bekers, a potpisivanju je prisustvovala i evropska koordinatorka za koridor Rajna-Dunav Karla Pejs.

Taj Sporazum će omogućiti Srbiji korišćenje donacije Evropske unije u iznosu od 14 miliona evra, a ukupna vrednost projekta koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 28,5 miliona evra.

Mihajlovićeva je, nakon potpisivanja sporazuma, rekla da se posle 47 godina radi rekonstrukcija tih prevodnica, koje su smanjivale efikanost i broj brodova koji mogu da prođu Dunavom.

"Godišnje je prolazilo 6.000 brodova, a mi se nadamo da će završetkom ovog projekta prolaziti 9.700 brodova, a možda i više", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da taj projekat nije samo pitanje rekonstrukcije brodskih prevodnica, već i početak "mnogo većeg ulaganja u ono što se zovu vodni koridori".

"Do sada smo mnogo više pričali o putevima, železnici, aerodromima, a čini mi se nikada dovoljno o vodnim koridorima", kazala je Mihajlovićeva i dodala da je vrednost investicija u vodni saobraćaj 280 miliona evra.

Ona je rekla da je cilj Vlade i resornog Ministarstva da se smanji vreme koje će brodovi provesti u lukama ili kada se carine i da protok robe bude mnogo brži nego do sada.

Ona je rekla da se sada priprema projektna dokumentacija, a naredne godine se očekuje raspisivanje javnog poziva i početak projekta adaptacije prevodnica.

"Očekujem da za dve godine pokažemo kako izgleda kada su prevodnice rekonstruisane", istakla je Mihajlovićeva.

Izvršni direktor Izvršne agencije za inovacije i mreže Dirk Bekers rekao je da je potpisivanje sporazuma "istorijski momenat koji treba slaviti i pamtiti".

"Veoma sam optimističan po pitanju budućih mogućnosti jer je saradnja do sada bila veoma dobra i verujem da će dobar rad omogućiti realizaciju projekta", kazao je Bekers.

Evropska koordinatorka za koridor Rajna-Dunav Karla Pejs rekla je da će taj projekat omogućiti nove, zanimljive poslove i dovesti više turista u Srbiju.

"Ovo je otvaranje vrata za budućnost mladih ljudi u Srbiji, ali i za turiste koji ne poznaju Srbiju i lepote Dunava", istakla je Karla Pejs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: