Prosečan štediša - muškarac 45-50 sa 13.000 EUR

Podaci Erste banke pokazuju da građani Srbije i dalje rado štede u banci iako kamate stagniraju ili čak i padaju.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Prema podacima Erste banke, prosečan iznos uloga u dinarima iznosi 250.000, dok je u evrima 12.300 evra. Evri se uglavnom oročavaju na nešto duži rok, od 12 meseci, dok su oročenja u dinarima uglavnom na tri i šest meseci. Prosečan štediša Erste banke je zaposleni muškarac između 45 i 50 godina, koji radije štedi u dinarima i to u proseku 13.000 evra, 1.300 evra više nego prošle godine, navela je Anđelkovićeva.

Štednja u toj banci je za devet meseci ove godine porasla za sedam odsto, odnosno za 3,6 milijardi dinara i dostigla je 54,6 milijardi dinara, izjavila je Ana Anđelković, šefica prodajne mreže Erste banke.

Ona je navela da je i dalje gro štednje u evrima, oko 80 odsto, a vrlo je izražen i rast "a vista" štednje.

Štednja po viđenju je tako skočila za 21 odsto i iznosi 70 procenata ukupnih depozita.

Na pitanje kako se tumači toliki rast "a vista" štednje kada klijenti nemaju nikakvu dobit, Anđelkovićeva je kazala da kamata na štednju po viđenju za evre u Erste banci iznosi 0,05 odsto godišnje, dok je na isti period ročnosti kamata za oročene depozite u istoj valuti 0,6 odsto.

Reč je, kako dodaje, o vrlo fleksibilnom proizvodu koji omogućava raspolaganje novcem, a ujedno donosi i određeni interes.

Kao razlog za rast štednje uopšte navodi rast poverenja klijenata u banke što je, kako ocenjuje, veoma pozitivno.

Na pitanje kakva su očekivanja u pogledu kamata, Anđelkovićeva navodi da smanjenje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije utiče na dodatno smanjenje kamatnih stopa na dinarsku štednju i da se njihovo povećanje skorije ne očekuje.

strana 1 od 286 idi na stranu