"Uskoro mere, prelazimo na 'kešles' ekonomiju"

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić najavila je da će biti pokrenute mere za ohrabrenje građana na prelazak na bezgotovinska plaćanja.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Očekujem da u narednih nekoliko meseci izađemo u javnost sa konkretnim aktivnostima kako da smanjimo gotovinska plaćanja i prelazimo na 'kešles' ekonomiju", podvukla je ona na Ekonomskom samitu Srbije.

Kako je dodala, sa Ministarstvom finansija i Narodnom bankom Srbije se razmatraju novi načini da se motivišu ljudi da pređu na bezgotovinsko plaćanje.

Bezgotovinsko plaćanje pospešuje privredu i zbog toga bi bilo korisno podstaći ga u Srbiji, ocenio je regionalni menadžer VISA za jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević.

Đorđević je, govoreći o doprinosu elektronskog plaćanja, ukazao da je poslednje istraživanje sprovedeno u Srbiji od 2011. do 2015. pokazalo da je samo u te četiri godine elektronsko plaćanje doprinelo povećanju BDP-a za 230 miliona dolara i otvaranju više hiljada novih radnih mesta.

To je postignuto, kako je rekao, u periodu koji je ekonomski bio slabiji u Srbiji.

"Sve što trošimo, trenutno, kao građani na lične potrebe od 100 dinara, 10 dinara plaćamo elektronski. Kada se i tako postiže ogroman doprinos BDP-u i otvaranju radnih mesta, šta bi bilo ako bi se taj udeo umnogostručio?”, upitao je on.

Vesti

strana 1 od 9222 idi na stranu