Drastičan pad cena, a u mesarama sve skuplje

Dok u mesarama cena svinjskog mesa iz nedelje u nedelju raste, kilogram žive vage poslednjih meseci naglo opada.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Nedelja, 22.10.2017.

12:31

Drastičan pad cena, a u mesarama sve skuplje
Foto: Thinkstock

Najveći pad cene žive vage tovljenika beleži se u Sremu i Mačvi, dok je u drugim delovima Vojvodine nešto manji.

Po Zbirnom izveštaju Ministarstva poljoprivrede, šumastva i vodoprivredne o kretanju cena na stočnim pijacama tokom prošle nedelje, kilogram žive vage tovljenika u Novom Sadu bio je 180 dinara, Pančevu 190, a Somboru 160. U Sremu i Mačvi kilogram žive vage tovljenika je 150 dinara, što je pad od 60 dinara u poslednjem mesecu.

Po podacima Ministarstva, pale su i klanične cene žive stoke pa je tako prošle nedelje kilogram tovljenika u Južbanatskom okrugu bio 190 dinara, Južnobačkom 180, Severnobačkom 170 i Srednjobanatskom 195. U tom izveštaju nema Sremskog okruga, ali smo od člana Udruženja odgajivača svinja „Graničar” iz Kuzmina Vladislava Živanovića saznali da je ovih dana potražnja za tovljenicima mala, a da je kilogram žive vage tovljenika svega 150 dinara.

„Za razliku od nekih drugih delova države, pa i zemalja u regionu, naši stočari nemaju problema s nedostatkom stočne hrane niti na njihov tov utiče povećanje njenih cena“, objašnjava za „Dnevnik” Živanović.

„Naš problem je izuzetno slaba potražnja, koja je dovela do toga da je za manje od meseca kilogram žive vage tovljenika pao čak 60 dinara i doveo dotle da stočari nemaju ekonomsku računicu da se bave tovom.“

Živanović dodaje da je uvoz svinjskog mesa i živih svinja „uništio” rad i trud sremskih i mačvanskih stočara, i da se sada klanice i kupci okreću uvozu, a ne domaćem tržištu.

„Cena živih svinja na evropskom tržištu je oko 180 dinara kilogram, a u nju su uračunati i PDV i carina, tako da je domaće tržište zatrpano mesom iz inostranstva. Klanicama se to isplati, ali je činjenica da se manja nabavna cena ne vidi u mesnicama i prodavnicama jer svinjsko meso stalno poskupljuje, mada bi, po logici, moralo biti jeftinije kada se jefinije i nabavlja. Bilo kako bilo, to je dovelo dotle da nam danas nude svega 150 dinara za kilogram, a to je znatno manje nego što je bilo ranije. Ujedno, to je cena koja za nas stočare nije zadovoljavajuća jer je dovoljna samo za pokrivanje osnovnih troškova i ništa više. Pod tim uslovom teško da će se povećavati tov. Kao da nama farmerima nije dovoljna sušna godina zbog koje smo pretrpeli veliku štetu, sada nas „udara” i niska cena svinja. Niko ne bi trebalo da ruši cenu domaćih svinja, a pogotovo ne u korist klanica koje i dalje svinjsko meso skupo prodaju potrošačima“, zaključuje Živanović.

Cena kilogramu žive vage tovljenika od 150 dinara, po podacima koje objavljuje sajt „Pijace”, poslednjih nedelja zabeležena je i u Subotici, Nišu, Kragujevcu. U isto vreme, Korporacija PKB objavila je cenovnik žive stoke i po njemu se kilogram tovnih svinja plaća 175 dinara.

U zemljama regiona takođe je došlo do pada cene tovljenika, ali iz sasvim drugog razloga. Naime, u Republici Srpskoj ovih dana naglo je povećana ponuda tovljenika jer stočari redukuju stočni fond zbog nedostatka stočne hrane zbog ovogodišnje suše, te njena cena poslednjih nedelja vrtoglavo raste. Poljoprivrednici iz Republike Srpske složni su u oceni da se više isplati prodavati svinje nego kupovati stočnu hranu. Povećana ponuda tovljenika neminovno je dovela do niže cene, a ta manja cena koja se plaća u komšiluku stiže i do nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: