Umesto minusa u knjigama, plus u kasama JP

Beograd -- Javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija, a kojih ima 37, u prvoj polovini 2017. ostvarila su neto dobitak od 16,3 milijarde dinara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da je to za 3,3 milijarde dinara više od planirane dobiti.

Stevanović je, govoreći na konferenciji u Agenciji za privredne registre, naveo da su poslovni prihodi u prvih šest meseci 2017. pet odsto manji od planiranih, ali su u istom periodu poslovni rashodi smanjeni za 10 odsto.

On je istakao da je takav rezultat posledica pozitivnih efekata smernica koje su javna preduzeća dobila nakon što su u 2014. ostvarila neto gubitak od oko 65 milijardi dinara.

"Napravili smo 19 tačaka, smernica javnim preduzećima da formiraju poslovnu politiku, planove rada i finansijske planove. I već 2015. godine zabeležen je pozitivan rezultat od 2,5 milijarde dinara", rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima javna preduzeća u nadležnosti Republike su u 2016. godini ostvarila pozitivan rezultat 4,6 milijarde, iako je u poslovnim planovima predviđen neto gubitak od 11,2 milijarde.

"Napravili smo ozbiljan iskorak i način ponašanja koji je rezultirao ovim pozitivnim efektima. Zato ćemo za 2018. godinu proširiti spisak smernica kojima će javna preduzeća morati da se rukovode kad budu kreirala planove za period 2018 - 2020. godine", rekao je Stevanović.

Stevanović je ukazao da Ministarstvo privrede, paralelno radi i studiju u saradnji sa Svetskom bankom na osnovu koje će biti izgradjene smernice za uvodjenje principa korporatinog upravljanja u javnim preduzećima.

Kao i program za sertifikovanje članova organa upravljanja u javnim preduzećima.

Vesti

strana 1 od 9362 idi na stranu