BG na vodi "iz drugog ugla", videli i iz SAD FOTO

Beograd -- Maketa projekta Beograd na vodi predstavljena je u Beogradu predstavnicima privredno-političke delegacije SAD.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i glavni gradski urbanista Milutin Folić predstavili su u zgradi Geozavoda projekat „Beograd na vodi” privredno-političkoj delegaciji američke savezne države Merilend.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Delegacija, sa državnim sekretarom Merilenda Džononom Vobensmitom na čelu i njegovim zamenikom Luisom Borundom, nalazi se u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, a današnjem predstavljanju projekta prisustvovali su ministar životne sredine Goran Trivan i v. d. sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Ministar Trivan naglasio je da je u uzvratnu posetu Beogradu i Srbiji došla brojna delegacija Merilenda, koja je jedna od najrazvijenijih američkih saveznih država.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Merilend je jedna od najrazvijenijih država u SAD koja istovremeno obraća veliku pažnju na zaštitu životne sredine. Ovo je bila i prilika da podsetimo da Srbija ima potrebu da investira oko 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine, u preradu otpadnih voda, komunalnog otpada, medijaciju zemljišta i drugo. Članovi delegacije su veoma zainteresovani za investiranje i zato ćemo nastaviti razgovore i nastojati da naše pregovore dovedemo na praktičan teren. Ekologija nije pitanje politike, već našeg boljeg življenja i predstavlja oblast bez hipoteka, jer imamo i dobru volju i stručnjake. Nedostaje nam deo tehnologije i novac za investiranje i zato nam je potrebna pomoć država koje mogu da investiraju, među kojima je i savezna država Merilend", kazao je ministar Trivan.

Foto: tanjug/Zoran Žestić
Foto: tanjug/Zoran Žestić

Državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit istakao je zadovoljstvo posetom i naglasio da članovi delegacije žele da se detaljnije upoznaju sa situacijom i mogućnostima da se pomogne Srbiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Znamo da želite da Srbiju učinite što lepšim mestom za život, to i mi želimo za Merilend. Suočavamo se u nekim situacijama sa sličnim problemima i želimo da razmenimo iskustva kako bismo u budućnosti bili što uspešniji u onome što želimo da učinimo za svoje države", kazao je Vobensmit.

Vesti

strana 1 od 9300 idi na stranu