Skadarlija nova do proleća, ostaje li kaldrma?

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će Skadarlija do proleća biti potpuno rekonstruisana.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

On je gostujući na televiziji „Pink” podsetio da je Vlada Republike Srbije izdvojila deset miliona dinara za obnovu Skadarlije, dok je grad izdvojio još četiri miliona za zamenu kompletne vodovodne infrastrukture, koja je veoma stara.

Prvi deo rekonstrukcije podrazumevao je obnovu česme na uglu sa Siminom ulicom, što je završeno početkom juna.

"Drugi deo rekonstrukcije Skadarlije počinje u ponedeljak i radiće se u tri faze. U prvoj fazi, koja će trajati 60 dana, sređivaće se deo od Strahinjića Bana do Gospodar Jevremove ulice i podrazumevaće rekonstrukciju vodovodnih cevi i kaldrme. U dogovoru sa ugostiteljima drugu fazu smo bili odložili dok ne prođe turistička sezona, a sada su njihovi gosti više u lokalima, pa su se stekli uslovi da se nastavi s radovima", naveo je Vesić.

Druge dve faze su od Jevremove do Zetske i od Zetske do Bulevara despota Stefana i radiće se odmah posle Nove godine, čim vremenski uslovi to dozvole. Radovi se odvijaju i u samoj Zetskoj ulici, tako da će s proleća taj deo grada biti u potpunosti prilagođen potrebama posetilaca i turista, istakao je Vesić. On je precizirao da turska kaldrma ostaje, ali da će se dopunjavati i sanirati gde je potrebno, jer je ona zaštitni znak Skadarlije.

"Veoma smo ponosni na to jer je za nas turizam važna privredna grada i najbrže rastuća u glavnom gradu. Beograd živi od turizma, a brojka je svake godine rastuća, te mora da se vodi računa o mestima koje posećuju turisti. Obnavlja se sve više spomenika kulture, do kraja godine rekonstruisaće se 180 fasada, radi se i pešačka zona u centru Beograda, grade se hoteli i otvaraju šoping molovi", naglasio je Vesić.

Vesti

strana 1 od 286 idi na stranu