Apoteka zapošljavala bez konkursa, tužio ih RFZO

Apoteka "Novi Sad" zapošljavala je radnike bez raspisivanja javnog konkursa, dok je neosnovano potrošila milione dinara, piše 021.

Srbija

Izvor: 021. rs

Subota, 14.10.2017.

11:10

Apoteka zapošljavala bez konkursa, tužio ih RFZO
(Foto: Thinkstock)

Kako se dalje piše, apoteku je tužio i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Finansijski izveštaj Apoteke "Novi Sad" (ANS) za 2016. godinu "pročešljala" je Državna revizorska institucija. U izveštaju koji je objavila, može se videti potvrda toga da se Apoteka "Novi Sad" nalazi u teškoj situaciji, te da bi problemi koji nadolaze, ali i propusti koji su uočeni, mogli još više da otežaju poslovanje u budućnosti. DRI je utvrdio da je najmanje u iznosu od 20 miliona dinara Apoteka netačno ili nepotpuno iskazala podatke u finansijskom izveštaju za 2016.

Između ostalog, ono što preti Apoteci, jesu i potencijalne obaveze u iznosu od najmanje 152 miliona dinara zbog tužbe Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. RFZO je podneo tužbu 7. jula 2016. godine novosadskom Višem sudu radi naknade štete po osnovu ostvarenih i zadržanih boniteta i popusta prilikom nabavke lekova i pomagala koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Osim tužbe, Vlada Srbije je dala saglasnost da ANS izvrši povraćaj sredstava RFZO-u u iznosu od skoro 70 miliona dinara, koliko su iznosili boniteti odobreni od veledrogerijama od januara 2012. do aprila 2013. godine. Međutim, RFZO nije naplatio ta potraživanja.

Tokom 2016. godine, ANS je zaposlila 15 lica na određeno bez raspisivanja javnog oglasa, a o tome nije obavestila ni Nacionalnu službu za zapošljavanje, kao ni Ministarstvo zdravlja. Takođe, Apoteka nije ni usvojila proceduru zasnivanja radnog odnosa kojom bi se definisale aktivnosti, kao i kontrolni postupci kako bi prijem novih lica bio u skladu sa propisima.

"Ukoliko ANS pisanom procedurom ne uredi postupak zasnivanja radnog odnosa povećava se rizik od zapošljavanja neodgovarajućeg kadra, što može ugroziti kvalitet pružanja usluga i realizaciju postavljenih ciljeva poslovanja ustanova", navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

Obaveze koje Apoteka ima prema dobavljačima veće su za 193 miliona dinara od ukupnog zbira potraživanja, novčanih sredstava i zaliha koje ima ova ustanova.

U izveštaju revizora se može videti i da su prihodi ANS znatno umanjeni otkad je izdavanje lekova i pomagala na recept omogućeno i privatnim apotekama. Po ovom osnovu ANS je u 2016. godini prihodovala oko 85 miliona dinara, a privatne apoteke 70 miliona.

Apoteka je tokom 2016. nenamenski trošila milione dinara. Recimo, deo sredstava u iznosu od 4,5 miliona dinara nije utrošila na izmirenje obaveza prema dobavljačima, nego na troškove poslovanja. Takođe, potrošeno je 6,2 miliona dinara za javne nabavke koje nisu u skladu sa Zakonom. Novac se neosnovano isplaćivao i članovima Odbora za kvalitet iz reda zaposlenih (1,5 mil.), ali je i van propisa obračunala koeficijente za 13 zaposlenih.

U proteklih godinu dana u nekoliko navrata se pisalo o nestašici lekova u Apoteci "Novi Sad". Razlog tome se može pronaći u činjenici da su, kako je utvrdio DRI, pojedini dobavljači lekova od novembra 2016. do januara 2017. isporučili i za 32 miliona dinara manju vrednost ugovorenih lekova od onoga što je potrebno za funkcionisanje ANS. Sam DRI uočava da bi to moglo da ugroziti kontinuitet izdavanja lekova i pružanja farmaceutskih usluga.

Revizor je utvrdio da izdavanje lekova na recept i promet na malo nije bio dovoljan da obezbedi sredstva za plate zaposlenih. Tako za isplatu plata zaposlenima u 2016. godini nedostaje 75 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: