Rudarski bum u najavi, imamo jedini na svetu

Za rudom u Srbiji traga 35 stranih kompanija, a u narednih godinu dana biće otvorena tri rudnika uglja, olova i cinka u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 13.10.2017.

10:33

Rudarski bum u najavi, imamo jedini na svetu
Foto: Thinkstock

To piše Politika i tvrdi da Srbiju u narednih nekoliko godina očekuje pravi rudarski bum, jer je došlo do ekspanzije geoloških istraživanja, te da naša zemlja već sada ima više od 220 eksploatacionih i oko 130 istraživačkih polja, na kojima se obavljaju geološka ispitivanja.

"I to nije sve jer se u skorije vreme očekuje i otvaranje pet do sedam novih rudnika. Tri rudnika uglja, olova i cinka biće otvorena u narednih godinu dana u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada", navodi beogradski list.

Medju 35 kompanija koje tragaju za srpskom rudom, "Politika" navodi američki "Friport", kanadski "Reservoar minerals", britansko-australijski "Rio Tinto" i engleski "Mineko limitid".

U istraživanje rudnog blaga, napominje beogradski list, uključena je i kanadska rudarska kompanija "Mundoro", a Kanadjani su zainteresovani i za strateško partnerstvo sa RTB "Bor", gde već istražuju na nekoliko lokacija dok im je partner u tom poslu japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale - JOGMEC.

Multinacionalnim korporacijama koje ulažu u eksploataciju rude u Srbiji, dodaje "Politika" pridružila se i kanadska kompanija "Nevsun", koja je okončala istražne radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i "nedvosmisleno potvrdila" da je to najbogatije nalazište bakra na svetu.

Veliko interesovanje, ukazuje list, pokazale su i kanadska kompanija RGMI i "Dandi Kapital markets".

Prema navodima beogradskog lista, nova nalazišta bakra i zlata Čukaru peki kod Bora i Savinac kod Boljevca potvrđuju rentabilnost proizvdnje jer dosadašnja istraživanja pokazuju da u toni rude ima od 20 do 30, pa čak i po 50 grama zlata.

Takođe, navodi da je lozničko ležište nove rude jadarit, bogate veoma traženim llitijumom i borom, jedinstveno u svetu.

"Procenjuje se da ima rezerve od 130 miliona tona litijuma i više od 10 miliona tona borata. Trenutno na 130 istraženih polja sa raznim rudama i mineralima traga 35 mahom stranih kompanija. Dva kapitala posla su u završnoj fazi istraživanja - Jadar kod Loznice i nova nalazišta bakra i zlata na jugoistoku zemlje", napominje beograski list.

Dodaje da je projekat "Jadar" u fazi studijske razrade početka proizvodnje, a da je zadatak novoformirane zajedničke radne grupe Vlade Srbije i svetskog giganta "Rio Tinto" da ubrza taj posao i izdavanje dozvola jer je plan da rudnik jadarita proradi najkasnije 2023. godine.

Ovakva rudarska ekspanzija, predviđa "Politika", najpre će se osetiti kroz učešće u rastu BDP zemlje, koji bi sa sadašnjih 1,5 odsto trebalo da poraste na tri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: