Zeleno svetlo Miškoviću, pored Hajata kula od 144m

Beograd -- Kompanija Delta Miroslava Miškovića ne odustaje od ideje da izgradi velelepni oblakoder u Bloku 20.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Prvi planovi o izgradnji nebodera visokog 144 metra su iz 2008. godine. "Deltin" plan da zida kulu kočila je gradska studija o visokim objektima. Do 2014. nijedan objekat u prestonici nije mogao da se zida a da ima više od 50 metara. Pre tri godine ukinut je limit, pa sada investitori mogu da zadovolje svoje apetite za kvadratima među oblacima.

Na placu između hotela "Hajat" i zgrade Banke Inteza, "Delta ril estejt" namerava da podigne poslovnu kulu i hotel.

U dugačkom birokratskom lancu, firma Miroslava Miškovića prvo zeleno svetlo dobila je na prethodnoj sednici Skupštine grada. Odbornici gradskog parlamenta usvojili su Odluku o izradi plana detaljne regulacije za deo Bloka 20, pišu Večernje novosti.

Plan detaljne regulacije izradiće Urbanistički zavod Beograda, za oko pet miliona dinara. Na zapuštenom placu veličine 2,6 hektara, u Ulici Milentija Popovića, trebalo bi da se, prema prvobitnim planovima, podigne zdanje visoko 144 metra. Neboder bi imao 36 spratova. Urbanistički zavod ima 12 meseci da izradi neophodnu dokumentaciju, odnosno Plan detaljne regulacije.

“Nacrt plana biće izložen na javni uvid u prostorijama gradske uprave, a novi nacrt dostaviće se na mišljenje i Opštini Novi Beograd”, kažu iz Urbanističkog zavoda Beograda.

Kada stručnjaci Zavoda urade plan, posle javnog uvida, predloženo rešenje razmatraće Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, kao i Planska komisija grada Beograda.

Završnu reč opet će dati odbornici gradskog parlamenta. Posle njihovog "amina", Delta može da pristupi planiranju objekta, a kasnije i izgradnji. Realno, zbog obimnosti posla i komplikovane procedure, to bi moglo da se dogodi sredinom sledeće godine.

Podsećamo, ova firma je pre dve godine izgradila plan detaljne regulacije Bloka 19. Između nekadašnjih "Geneksovih" apartmana i hotela "Kraun plaza", "Delta" je trebalo da sagradi poslovnu zgradu. Zdanje, čija bi izgradnja koštala 25 miliona evra, trebalo je da bude prva "zelena" zgrada u Srbiji, sertifikovana prema međunarodnim standardima.

Podsećamo, "Delta" je prve objekte u Novom Beogradu podigla 2003. Već 2008. godine kupljene su tri zgrade za 150 miliona evra. U tom paketu su bili "Geneks" apartmani, teniska hala i hotel "Kontinental". Posle renoviranja 2013, otvoren je kao "Kraun plaza". Sedište "Delta holdinga" 2013. prodato je Banci Inteza.

Vesti

strana 1 od 9233 idi na stranu